Tips mengatasi masalah cloth diaper bocor

Cloth diaper kegemaran saya dah bocor! Macamana nak buat ni!

cloth diaper bocor

Ini di antara soalan yang sering ditanya oleh pelanggan kami. Jangan risau, setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. :). Kebanyakan masalah dalam berCD adalah CD bocor/ leaking… Tetapi sebenarnya kalau dipakai dengan betul CD tidak akan bocor. Percayalah!!! Ini kerana lapisan PUL (pada outer layer CD) adalah kalis air ~ sememangnya utk menghalang kebocoran.

cloth diaper bocor

Once in a while, memang kadangkala ibu yang ber CD ni akan menghadapi masalah CD yang bocor. Bukan semestinya disebabkan jenis or jenama CD yang tak bersesuaian dengan anak. Ia disebabkan oleh pelbagai faktor :

Jadi kenapa CD bocor?????

Bila kebocoran berlaku, ini bukan disebabkan CD tersebut tidak bagus, tetapi CD tersebut tidak dapat menyerap basahan dengan sempurna. Ini terjadi oleh beberapa sebab. Antaranya :

1. Pre-wash yang tidak mencukupi (ataupun mmg tak prewash ;p). Apabila Prewash tidak dilakukan dengan betul, atau tak cukup prewash, CD tersebut tidak dapat menyerap basahan dengan sempurna.

Prewash bertujuan untuk memberi latihan kepada fabrik utk menyerap basahan dengan baik. Lihat cara pre-wash dan tips nya di sini

2. Apabila CD bocor, cuba check pada bahagian serapan (soaker/insert) CD tersebut. Jika soaker/insert CD tersebut memang dah rasa berat/penuh/ makanya, CD tersebut telahpun sampai pada kapasiti maksimum yang boleh diserap. Maka Ia tidak dapat lagi menampung basahan. Maka, anda boleh lakukan 2 perkara.

tingkatkan kekerapan menukar CD anda. Jangan pakai pada tempoh jangkamasa yang lama.
Sudah tiba masanya anda upgrade insert/soaker yang anda gunakan sekarang. jika guna microfiber, boleh upgrade kepada material yang lebih berkuasa seperti hemp, organic cotton or bamboo.
Anda juga boleh upgrade yang lebih berkuasa dalam menyerap basahan seperti, Fitted diaper (perlu pakai bersama cover) atau Bubblebubs (9 layer heavy bamboo ok!)

3. Jika dah check insert, tapi tetap juga bocor.Maka,kemungkinan besar antara puncanya adalah :

Setting dan saiz yang tidak sesuai : Saiz CD yang tidak sesuai dengan saiz bayi anda (terutamanya CD one size) atau tidak betul2 fit dengan baby (longgar), juga kerana tidak ‘well-snug’ (rapatkan) di bahagian pangkal paha dan closure di bhg pinggang yg longgar.

Terdapat mendapan sabun pada CD (pada insert terutamanya)atau lebih dikenali dengan nama ‘build up’. Build up terjadi akibat dari penggunaan sabun yang berlebihan, tidak di bilas dengan bersih, atau sabun yang digunakan tidak sesuai untuk cloth diaper.

Penggunaan sabun yang tidak sesuai, contohnya sabun yg terlalu berbuih/ berenzim/ berpelembut atau ada unsur minyak yg akan meninggalkan lapisan/ mendapan halus yg terperangkap pada CD dan insert (build-up residue/ build-up detergent). Cuba semak senarai detergent yang sesuai di sini.

Penggunaan Nappy cream yang tidak sesuai. Ini kerana krim itu mengandungi unsur minyak dan akan terkena lapisan inner CD, lalu menjadikannya kurang menyerap basahan/ kalis air.

lapisan PUL itu terkoyak/ berlubang/ rosak – Ini mungkin disebabkan oleh usia penggunaan telah sampai di penghujungnya. Boleh terjadi juga terkoyak atau berlubang akibat dari manufacturing defect. tetapi ia adalah sangat jarang berlaku :)

Selamat bercloth diapering buat semua :).

Bagaimana nak stripwash cloth diaper?

Stripwashing

apa itu stripwash cloth diaper?

Stripwashing atau juga di panggil stripping cloth diaper (CD) adalah proses mencuci CD dari lapisan kekotoran atau mendapan sabun ( Detergent build-up) . Build -up ini akan menjadikan CD menjadi kurang menyerap dan tidak menyerap serapan secara optimum. Build up juga menyebabkan kebanyakan CD bocor. Lihat di sini untuk melihat cara mengatasi CD bocor.

langkah stripwash cloth diaper dengan mudah

stripwash-cloth-diaper

Selain di sebabkan oleh detergent,v juga terdapat ‘build-up residue’ yg lain seperti kesan nappy cream atau fabric softener (jika menggunakan detergent yang tidak sesuai), ataupun kesan softener yg melekat pd mesin basuh (yg kita guna ketika basuh baju lain).. Ini pun blh berikan kesan build-up pada CD yang kita gunakan.

Ia juga boleh disebabkan oleh najis bayi anda yang mungkin berminyak dan berlemak. Mendapan halus/ build-up residue/ build-up detergent itu terbentuk di celah2 liang fabrik dan menghalang CD menyerap basahan dengan baik.

oleh kerana mendapan /residue ini menyebabkan CD anda tidak berfungsi dengan baik, maka adalah penting untuk melakukan stripwash untuk mengembalikan fungsi sebenar CD anda.

Bilakah situasi yang memerlukan stripwash dilakukan?

1. Apabila CD mula bocor/ tidak dapat menyerap dengann baik/ kelihatan kalis air bila dialirkan air ke atas lapisan inner (air bergerak ke tepi CD).

2. CD kelihatan tidak bersih, innernya tidak lagi putih dan mungkin berbau manakala insert pula menjadi keras dan tidak lagi putih bersih dan lembut gebu.

3. Sudah lama/ tidak pernah lakukan stripping. FYI, stripping perlu dilakukan beberapa bulan sekali bergantung pada kelasakan penggunaan CD tersebut, yakni bergantung pada rotation CD. Kalau jarang2 sekali guna CD tu, mungkin 4-5 bulan sekali baru buat. Kalau ada dlm 20 pcs CD rasanya dlm 2 bulan sekali boleh buat stripping. Paling kerap pun rasanya sebulan sekali dan sebenarnya tidak perlu dilakukan terlalu kerap kerana tidak bagus utk jangka hayat CD kita.

Bagaimana nak stripwash cloth diaper?

Option #1 – Hot Water
Function: Helps in removing detergent & oil residue.

Dump your stinky diapers into the washing machine and pour them through a HOT wash with NO detergent.
Switch your washing machine to “washing cycle”
If there’s a bubble spotted, wash your diapers one or two more washing cycle
Water should be as hot as possible
Rinse,Rinse, rinse, rinse your cloth diapers in the hottest water your machine will allow
Continue running rinse cycles until there are no more soap bubbles, rinse again for one or two rinse cycle to get rid of all bubbles.

Option # 2 – Dishwasher Stripping
Function: Helps in removing oil residue coming from the use of diaper rash balm, softener, hand soap, etc

Pour ½ cup of dishwasher into the washing machine
Switch your washing machine to ‘Washing Cycle” and rinse as usual.
Repeat the process 1 – 2 times if you sill spotted any bubbles.
For a better result, you may pour a few drops of the dishwasher directly on the diapers.
By using your hands, rub the sides of the diaper together on the surfaces, rinse it until no suds, then you can wash your diaper as usual.

Option # 3 – Sodium Bicarbonate (Baking Soda)
Function: Helps in removing stains and odors.

Throw ½ cup to soak or in the wash cycle of a full load washing machine.
Wash as usual.
Important note – Use it rarely as it can shorten your CD cover, pocket diapers and AIO/AI2 life span.

Option # 4 – Vinegar/White Vinegar
Function: Helps in removing detergent residue, neutralizing the pH (especially if you used baking soda in the wash/soak), As a natural fabric softener.

Pour ½ -1 cup into you full loaded washing machine at the end of your ‘Rinse Cycle”
Line dry…
selamat mengstripwash CD :)

Bagaimana nak prewash cloth diaper?

Salam semua :)

Terima kasih kerana membeli cloth diaper untuk si comel anda dari kami. Tahniah kerana anda telah memilih untuk menggunakan cloth diaper yang nyata lebih jimat, comel dan mesra alam. Pada yang telah menerima cloth diaper yang baru dibeli daripada kami, pastinya anda sudah tidak sabar untuk menggunakannya pada anak anda.

Sebelum anda menggunakan cloth diaper tersebut, Setiap cloth diaper yang baru dibeli perlu di pre wash terlebih dahulu sebelum digunakan.

Prewash diaper

Apakah prewash?

Prewash adalah pra-basuhan cloth diaper yang baru sblm cloth diaper itu dipakaikan pada si manja anda. Ini bermakna Cloth diaper yang baru dibeli perlu diprewash terlebih dahulu sebelum boleh digunakan.

Mengapa cloth diaper ini perlu di prewash?

1.Tujuan pembersihan: untuk membersihkan cloth diaper (CD) daripada sisa-sisa pembuatan fabrik dan juga ketika proses pengilangan CD itu. CD dibuat daripada material baru, jadi rasionalnya mmg perlu dibasuh dahulu sblm digunakan.

2. Tujuan penyerapan: bagi membolehkan CD anda menyerap dengan lebih baik. Semakin kerap CD dibasuh, semakin bagus kadar serapannya.

3. Supaya mendapat bentuk dan saiz sebenar CD itu (to fit-snugly on baby). Utk itu CD perlu dibasuh dan dikeringkan beberapa kali (bagi sesetengah material, mgkin ada material yg mengecut (shrink) atau mengembang?). Biasanya pihak pengeluar telah mengambil kira hal ini semasa proses pembuatan CD :)

Berapa kali prewash?

Utk Cloth diaper yang menggunakan material microfiber yang mana kebanyakan jenama cloth diaper menggunakan material ini, (seperti pikapu, bumgenius freetime, bumgenius 4.0, charlie banana ) perlu diprewash 2 hingga 3 kali. Untuk serapan optimum, minimum adalah 3 kali prewash.

Bagi CD yang menggunakan material organic seperti itti bitti, Bumgenius elemental, insert bamboo/ insert hemp perlu diprewash 6-8 kali utk mendapatkan kadar serapan yg optimum. Begitu juga dgn material organic cotton (seperti soaker grobaby/ grovia) minimum 6 kali prewash.

Untuk hemp dan bamboo (dan mungkin material organik yg lain spt organic cotton) Sila prewash hemp dan bamboo berasingan daripada CD lain. Ini bermakna asingkan CD/ insert dari material hemp dan bamboo semasa prewash (jgn campur sekali) bersama material microfiber.

Mengapa perlu diasingkan? ini kerana Organic material mempunyai lebihan minyak (natural oil) dari aktiviti pengilangan. maka, untuk lebih baik lagi, material organic ini boleh di pre wash dengan menggunakan air panas/suam (<60 degree)

Bagaimana yg dikatakan prewash?

Basuh,
Jemur (hingga kering) dan basuh semula.
Ulang sebanyak 3x (atau sehingga serapan ok). ​
Bagaiman pula caranya?

Prewash boleh menggunakan basuhan tangan dan juga basuhan mesin. Untuk kuantiti yang sedikit (1-3 pcs), basuhan tangan lebih ekonomi kerana kedua -duanya menggunakan kaedah yang sama!

Basuhan pertama menguunakan sedikit sabun yang mesra cloth diaper. Boleh rujuk senarainya di sini. Basuhan ke 2 dan ke 3, tidak memerlukan sabun. Utk prewash basuhan pertama boleh juga gunakan air panas (suam).

Cadangan prewash?

Adakah semua bahagian CD (insert/ soaker/ shell/ cover/ pocket pant) perlu diprewash?

Ya, terutamanya insert/ soaker perlu diprewash utk meningkatkan kadar serapan. Sebaik-baiknya prewash insert/ soaker mengikut jenis material atau mengikut aturan/ cadangan pihak pengeluar.

Shell/ cover CD (utk jenis AI2) boleh diprewash 2 kali sahaja.

Training pants boleh di pre wash sebanyak kali untuk penyerapan optimum (supaya inner dpt menyerap basahan dgn baik).

Bagaimana pula dgn CD preloved?

CD preloved tidak perlu diprewash (boleh terus digunakan jika disimpan dalam keadaan yg baik dan tidak terlalu lama tersimpan). Kalau nak basuh jugak, cukup la sekali. Itulah kelebihan CD preloved ni.

Sekian sahaja dulu. Terima kasih kerana menjadi pelanggan kami :)

Happy cloth diapering!

Mami Na

List of cloth diaper detergent

Antara masalah ibu yang memakaikan cloth diaper pada anak mereka adalah memilih sabun basuhan yang sesuai. Sabun yang sesuai amat penting bagi memastikan jangka hayat cloth diaper dapat dipelihara, cloth diaper dapat menyerap dengan baik dan seterusnya tidak menjejaskan kesihatan kulit anak kita.

Apakah detergent yang sesuai untuk basuh cloth diaper

Antara 4 syarat utama dalam pemilihan sabun basuhan yang sesuai adalah, sabun tersebut :

  1. Tidak mengandungi peluntur
  2. Tidak mengandungi pewangi
  3. Tidak mengandungi Enzim
  4. Tidak mengandungi pelembut

ish macam mana nak cari sabun basuhan yang menepati syarat-syarat ni? hehehe.. di bawah adalah senarai sabun basuhan yang sesuai untuk cloth diaper dan boleh di dapati di Malaysia.

Detergents that is formulated for cloth diaper or best use for cloth diaper

(Available locally in Malaysia)

Autumnz – Baby Safe Laundry Detergent
Rockin’ Green Detergent

rockin green detergent

Charlie’s Soap (powder)
Pureen HAD (powder)
Pureen HAD (liquid)

Pureen HAD

Pureen HAD

Tiny Bubbles Detergent
LunaCare Detergent
Nellie’s Laundry Soda
Mountain Green
BumGenius Diaper Detergent – www.SentuhanBayu.biz
Detergents that is formulated for cloth diaper or best use for cloth diaper
(Currently NOT available locally in Malaysia yet)
Crunchy Clean
Country Save
Bio-Vert (with no perfume)
Alltitude
Bi-O-Kleen Laundry Powder
Charlie’s Soap (liquid)
Dropps Baby
Nature Clean
Vaska
Other detergents that is NOT formulated for cloth diaper BUT is said to be safe for cloth diaper
(Have been tried/ tested by others)
BabyOrganix Kids Wear Liquid Cleanser
Might Detergent
Fab
Trojan
Kuat Harimau
Cosway Ecomax – for cp and cd
Shaklee Basic H
Others that is NOT a detergent BUT can be use to wash cloth diaper
(Note : Might not be as effective as the other detergent though)
Soap Nut
Laundry Ball
Detergents that is not suppose to use for cloth diaper
(And yet there is still people using it to wash cloth diaper)
Pureen Kiddiwash
Pureen ABD
Cosway Kiddiewash
Kao Attack
Nappikleen
Top Detergent
Dynamo
** Note: Cosway Kiddiewash has been moved to non-cloth diaper friendly category (on 18/5/2014) because it contains softening agent, optical brightener and solar bleaching catalyst.

Generally all the basic detergent can be use so long the detergent is free from additives like
– Softener
– Enyzme
– Bleach/ Whitener
– Anti-bacterial properties
– Oils