Sunbaby new prints for Julai 2016

Hi

This is new Sunbaby diaper prints for July :). we stock only size 2 sunbaby diaper which is can fit baby from 3-4 kg to up to 15kg

The Sunbaby One Size Diapers are one of the most adjustable one size cloth diapers on the market! Adjust the diapers to fit babies between 7-35 pounds and get a snug fit every time with the snap-adjusters in waist and leg.

Strong absorbent material with breathability keeps the skin dry and helps to prevent diaper rash. Our product absorbs urine fast and reduces the chances of developing bacteria from sleeping in a moist diaper.

OUTER LAYER
The outer layer is made of PUL which is waterproof and breathable. It can be washed and does not get deformed. No plastic cover is needed.

INNER LAYER
The Soft Micro Fleece inner layer pulls away moisture, keeping baby dry, comfortable and rash free.

INSERT
Insert is made of super absorbent microfiber. It is more absorbent than regular flannel and dries much faster.

POCKET
The patented pocket-style opening enables parents to customize the absorbency to fit each baby.

How do I use my Sunbaby One Size Cloth Diapers?

Put the insert in your diaper. Hold the insert in one hand and place inside the slot. Align the front edge of the insert with the top edge of the snap strip.

Using one hand to hold the front of the insert in place, stretch the diaper and smooth the insert flat as you pull your other hand out of the diaper.

We suggest changing as often as every 2-3 hours and adding more inserts to the pocket during nap and night time.

Adjust the diaper sizing by choosing the right snap setting on the front of the diaper. Your diaper arrives snapped down to the “large” setting; fully unsnap the front of the diaper. To use the “medium” setting, snap on the second row of snaps. To use the diaper on the “small” or “extra small” setting, snap on the bottom row of snaps.

 Airplane Animals Black Flower Black Star Blue Piranha Blue Whale Brown Flower Colorful Grid Fish Turtle Fruits Green Flower Green Triangle Gremlins Monsters Navy Stars Orange Fish Paint Rectangle Red Piranha Red Skull Robots Sea Creatures Sharks Small Triangle Tractor White fish Yellow Skull
Interested? you can place your order directly in our website www.bummiakids.com.my
or
whatsapp to :
016 217 8284 / 016 215 8284

6 cara melipat prefold dengan mudah!

Prefold diapers atau “prefolds” adalah antara perkara asas di dalam cloth diaper. Prefold terdiri daripada beberapa lapisan fabric (biasanya cotton) yang dijahit bersama. Prefold dibahagikan kepada 3 bahagian d mana bahagian paling tengah adalah wetting zone yang mana adalah bahagian yang mempunyai lapisan yang lebih daripada bahagian sisi kiri dan kanan prefold.

Sekiranya prefold adalah dinyatakn sebagai 4 x 8 x4, itu bermaksud, di bahagian tengan terdiri daripada lapan lapisan manakala di bahagian kiri dan kanan pula terdiri daripada 4 lapisan.

Prefold biasanya berbentuk segiempat tepat dan mempunyai perbezaan dari segi panjang dan lebar bergantung kepada saiz prefold tersebut. Walaupun prefold terdiri daripada pelbagai saiz, namun janganlah bimbang kerana seseorang bayi hanya memerlukan 2-3 saiz sepanjang mereka menggunakan cloth diaper.

Prefold adalah tidak kalis air dan ia perlu dipakai bersama cover/pocket cover.

670px-Fold-a-Prefold-Diaper-Step-3

 

Tutorial : How To Fold A Prefold

1) The Newspaper Fold

kc-prefold-newspaper

2) The Bikini Twist

bikini-fold

3) Burrito fold

burrito-fold

4) Safari fold

safari-fold

 

5) The Jelly Roll Fold

jelly rolled fold

 

6) The Easyfold/Trifold/ Pad fold (Folding A prefold into A cover) 

pad-fold

 

** Side Notes :

1) Add extra layers – Of course dalam penggunaan cloth diaper, we always have to trial and adjust :).. untuk serapan tambahan, boleh add booster/doubler di tengah-tengah prefold atau  prefold insert/newborn prefold (letakkan newborn prefold di tengah lipatan prefold as a ‘booster’)

2) Put a stay-dry liner –  Since prefold adalah material organic dan tidak stay dry, boleh add stay dry liner like fleece untuk memberi rasa kering pada bayi dan juga memudahkan proses membasuh sekiranya terkena poo.

 

7 Perkara yang perlu anda tahu berkenaan ‘Bamboo Fabric’ pada cloth diaper

7 Big “NO” for Bamboo Fabric

bamboo-forest

Bamboo fabric adalah fabric yang sangat popular dalam penggunaannya pada cloth diaper sebagai penyerap atau lining. Namun begitu fabric ini juga sangat sensitif dan perlu di handle dengan baik bagi memastikan ia dapat digunakan untuk jangka masa yang lebih lama!

Adakah anda tahu, improper wash and care will shorten your diaper’s lifespan!

Washing & caring tips for bamboo diaper:

1. Elakkan dari menggosok dengan berus, wring/twist the fabric

Bamboo fiber akan mudah hilang ikatan fabric jika direndam terlalu lama. jangan menggosok dengan menggunakan berusterlalu kuat. Kalau perlu memerah bamboo fabric, janganlah terlalu kuat. It will lead to shortened life. Laundry net is recommended if you choose to machine wash your diaper.

2. Elakkan objek  tajam

Due of its water absorption, wet bamboo fabric increase its weight significantly. If it is hung on the nails, hooks and other sharp objects, it will cause some of the local fibers to fracture easily. Line or flat dry is highly recommended!

3. Elakkan suhu yang terlalu tinggi

Suhu maksimum bagi bamboo fabric adalah sekitar 60 degree C. Kami amat menyarankan menggunakan air pada suhu biasa atau suam , no hotter than warm (up to 40 degC). Jemur atau flat dry when possible. If you need to tumble dry, please do on low setting (only gentle and cool cycle).

4. Jangan rebus atau rendam bamboo fabric di dalam air yang mendidih. 

Berhenti dari merebus atau merendam bamboo fabric anda di dalam air yang mendidih. Proses ini boleh menyebabkan fabric bamboo yang fragile terurai dengan lebih cepat dan of course, jangka hayat bamboo fabric akan menjadi singkat!

5. Avoid high concentration of alkaline cleaning agent

Bamboo fiber adalah material yang fragile dan delicate. Ia perlu di uruskan dengan gentle dan tidak boleh bertahan dengan penggunaan detergent yang terlalu kuat. Most of the regular detergent in the market is too harsh on bamboo fabric and your baby delicate skin! So jika anda pengguna tegar any organic material seperti bamboo, amatlah disarankan untuk menggunakan detergent yang lembut dan tidak terlalu harsh seperti Rockin’ Green Detergent or any organic cleaning agent.

 

6. IMPORTANT: Elakkan penggunaan pelembut kain (softeners). Ia mengandungi bahan kimia yang akan mengubah struktur bamboo.

7. Jemur di bawah matahari adalah yang terbaik!

Machine drying is ok but don’t over do it! Over drying can result in damaged fabrics. So berpada pada dalam menggunakan dryer untuk bamboo fabric ya.

Bamboo fabric is delicate. Please take good care of your bamboo diapers. Always follow manufacturer’s washing instructions.

Waterproof mattress protector

Hello world. Alhamdulillah

IMG_9644[1]

New Arriving di Bummia Kids minggu ini adalah Mattress protector/lapik tilam yang waterproof/kalis air.

1.Waterproof keseluruhan bahagian?
Ia kalis air/waterproof sepenuhnya di bahagian atas. Di bahagian tepi tilam diperbuat daripada material yang elastik keseluruhannya bagi memberi fitting yang baik pada semua jenis ketebalan tilam.

2. Bagaimana rupa alas tilam ini?
kami sertakan gambar bersama. Ia adalah jenis ‘fitted’. so full coverage untuk tilam dan kemas.

IMG_9636[1]

3. Material yang digunakan panas tak?
Material yang kami gunakan untuk tilam ini tidak panas dan tak berbunyi ‘plastik’. nyaman dan selesa

4. Siapakah yang patut memiliki waterproof mattress protector ini?

  • Anak yang kencing tilam atau dalam proses potty train
  • Penjagaan orang yang sakit, atau orang tua
  • Anak yang tinggal di asrama
  • pemilik pemilik homestay yang nak memelihara tilam

5. Boleh dibasuh atau tidak?
Boleh dibasuh menggunakan sabun pakaian biasa yang boleh didapati di pasaran. Elakkan penggunaan peluntur.

6. Ada berapa saiz?
untuk alas tilam ini kami mempunyai 3 saiz yang dipakai secara meluas.

  • Super single 120 : RM79
  • Queen 160 : RM89
  • King 180 : RM99

7. Ada berapa pilihan warna?
kami ada 5 pilihan warna :
1. light grey
2. Red
3. Sage
4. Dark Blue
5. Midnight blue

IMG_9638[1]

Kos penghantaran :
Semenanjung Malaysia : RM6
Sabah/Sarawak : RM10

Untuk tempahan :
Whatsapp ke
016 217 8284 / 016 215 8284

Terima kasih kerana sudi membaca post yang panjang ini

Jenis bamboo yang digunakan pada cloth diaper

Ramai yang bertanya berkenaan material bamboo yang digunakan pada cloth diaper.. Peningkan..macam macam terminologi ada.. ada lebih dari 3 jenis material bamboo yang digunakan pada cloth diaper. Setiap jenis material bamboo pula dibezakan dengan campuran material serta berat fabric yang dikira dalam gsm… ish ish ish.. jangan pening dulu ok?

bamboo fabrics

first of all, mengapa la ramai yang suka material bamboo ni?

Mengapakah bamboo?

Bamboo fleece terutamanya dan beberapa jenis bamboo yang lain sangat popular dalam pembuatan cloth diaper ini adalah disebabkan keupayaannya dalam  menyerap dan memegang cecair dengan sangat baik! Selain itu material bamboo ni tidak la semahal zorb, lembut dan mudah didapati di dalam pasaran. Oleh kerana kemampuan yang begitu mengagumkan dalam menyerap liquid/cecair, material bamboo sering sekali digunakan sebagai insert, soaker dan juga fitted pada cloth diaper.

Selain itu, material bamboo ini breathable dan tak panas. Ada cooling effect dan memberi lebih keselesaan pada bayi walaupun basah.

OK, di Malaysia ada 3 jenis bamboo yang agak popular, mari kita lihat setiap satu ok?

bamboo fleece

Bamboo fleece – this is a knit fabric.

Ia banyak sekali digunakan sebagai lapisan teras pada insert, soaker dan juga fitted. Kebanyakan cloth diaper yang berprestasi tinggi/ night fitted diaper ini banyak menggunakan bamboo fleece sebagai material asas dalam penyerapan.

Dari segi fizikal pula, ia kelihatan seperti knit,ada lapisan yang flat dan juga lapisan yang sedikit berbulu. Banyak brand cloth diaper yang menggunakan bamboo fleece seperti Babybare, Bubblebubs, itti bitti

inner view-bubblebubs

Bamboo fleece juga sangat bagus untuk dijadikan booster/penyerap tambahan pada cloth diaper

 

bamboo terry

Bamboo terry – resembling a towel,

terry fabric menyerupai towel, so rupa dia sedikit berbulu. bamboo terry sedikit stretchy dan juga absorbent. Ia banyak digunakan sebagai lapisan luar pada true fitted atau sering juga dijadikan sebagai prefold. Dari segi ketahanan, bamboo terry lebih cepat terurai berbanding bamboo fleece.

Material ini banyak digunakan sebagai insert pada CD yang ekonomi memandangkan ia sedikit murah berbanding bamboo fleece.

bamboo velour

Bamboo velour – this is soft, knit fabric.

Bamboo velour adalah material bamboo yang sangat lembut bila dipegang. disebabkan ciri ini, ia sering dijadikan sebagai inner layer pada cloth diaper. Bamboo velour mempunyai permukaan yang agak licin  dan menyebabkan ia sukar dijahit.

so bamboo material mana yang jadi pilihan adalah sangat bergantung dengan tujuan. Jika anda mencari booster/insert yang memiliki serapan yang amat baik boleh la cuba night booster from bloombums, pasti tidak mengecewakan dan harga amat berpatutan!

bbums - night booster

How to choose the best cloth diaper for your newborn

First of all, mudah atau tidak jika nak cloth diaper kan newborn ni? macam rugi je.. macam leceh je..nak pantang lagi kan..

how to cloth diaper a newborn

Actually mudah atau tak cloth diaperkan newborn ini sangat bergantung pada banyak faktor. Budget kita, rutin harian juga cloth diaper/system apa yang kita guna. jika tepat dan sesuai, cloth diapering newborn is easy, fun and of course menjimatkan.

Apakah ciri ciri yang perlu dipertimbangkan dalam pemilihan newborn diaper ni :

1. Type of cloth diaper

Kissaluvs-NB-AIO-Blue

All in one (newborn)

Pro :

  • Mudah digunakan, terus pakai sahaja
  • Mudah dibasuh
  • Banyak pilihan dalam pasaran

cons :

  • tidak cost effective. Perlu beli banyak untuk large rotation for newborn
  • lambat kering

newborn fitted

Fitted

Pro :

  • Absorbent. Menyerap dengan baik

Cons :

  • mahal and hard to find locally in Malaysia
  • lambat kering
  • need cover for true fitted

Flats_TreeFriends_2

flat

Pro:

  • Cheap (depending on brand).
  • Can fit a newborns unusual body shape.

Cons :

  • Takes practice to correctly fold.
  • Thinner than other cloth diapers .
  • Requires a diaper cover to hold wetness in.

prefolds

Prefold

Pro:

  • Available in different sizes.
  • Cheap (depending on brand).
  • Can fit a newborns unusual body shape.

Cons:

  • Takes practice to correctly fold.
  • Requires a diaper cover to hold wetness in .

bg-freetime

Closure (Hook and loop vs Snap button)

Hook and loop

Pro:

  • Mudah untuk mendapat fit yang baik pada newborn yang masih kecil
  • Mudah dipakai oleh daddy and old folks(specially)
  • Can fit a newborns unusual body shape.

Cons:

  • iritasi sekiranya terkena kulit bayi
  • cepat lusuh berbanding snap (bergantung pada brand dan cara handle)

snap button

Pro:

  • Available in different sizes.
  • Cheap (depending on brand).
  • Can fit a newborns unusual body shape.

Cons:

  • Tahan lasak
  • kemas
  • ada umbilical snap down (utk bayi yang belum tanggal pusat)-depends on brand

Sizing

DuoandOneSize

Newborn size

Pro:

  • Nicely fit for newborn
  • Cheap (depending on brand).
  • Can fit a newborns unusual body shape.

Cons:

  • baby out grown
  • fit for a short time

One size fits all

Pro:

  • Boleh pakai from newborn to potty train (jimat)
  • Cheap (depending on brand).

Cons:

  • mostly one size diaper not suitable for newborn baby as they claim
  • bulky and easy to get leak

Duo size

Pro:

  • Fit longer than newborn size -6-8 months depends on brands
  • nicely fit on newborn

Cons:

  • Not easy to get in the malaysia market

Cukuplah ciri-ciri yang perlu dipertimbangkan dalam memilih cloth diaper untuk newborn? So, if me, i’ll definetly choose!!

Lil G Diaper cover /AI2 style by Gee Gallery

10354065_21ac0b96-e73b-11e4-8f5b-939b49bc7260

Apakah faktor pemilihan saya :

1.Style : Cover + stay dry soaker

Lil G adalah pul cover yang mudah di basuh dan cepat kering. Ia didatangkan bersama 2 stay dry layer insert. Mudah dibasuh, dan dibersihkan.

Absorbency pun senag nak adjust! if, anak kita heavy wetter then add on booster/newborn prefold below the stay dry insert. Tak perlu sibuk-sibuk nak cari liner.

2.Closure : Hook and Loop

Hook and loop amatlah sesuai untuk newborn baby. we are not really sure baby kita lahir besar mana kan, so hook and loop akan memastikan our tiny baby get the snuggly fit around their waist

Masa pantang pun biasanya bagi yang berpantang di kampung / ada parents bantu/ maid / confinement lady , mereka ni pun mudah nak bantu kita untuk pakaikan lampin, sebabnya mudah. Tambahan pula bagi old folks yang dah tak berapa nak snapkan button

GGLGTA-New1

3. Duo – size

Lil G dikategorikan sebagai Duo size- Size 1

it fits from newborn and up to 9kg. My baby sewaktu 44 hari around 5 kg, still on medium size. still lama lagi boleh pakai. more cost effective kan?

4. Murah

yes! murah sapa kata tak murah for 1 cover yang PUL dia sangat lembut dan cantik pulak tu + 2 stay dry insert, hanya RM33/set – Jika beli 10pcs (yes, you’ll love them and use them a lot!) — Hanya RM29.70 wow!

5. Leg gusset

Baby lebih selesa dan tiada lagi kebocoran tepi! Pakai certain disposable diaper juga kadang-kadang kita hadapi kebocoran tepi dengan watery poo newborn  ni. Dengan lil G so far, tiada kebocoran tepi. leg gusset adalah features yang penting juga dalam pemilihan newborn cd yea

6. Flexible

Penting sangat yea fleksibiliti ni semasa guna newborn cd. Fasa mereka cepat berubah. kejap heavy wetter, kejap kerap poo. For my current baby, it’s happen to me!

my baby girl Humaira, kerap poo, kerap nursing, and membesar dengan baik! She out grown her newborn diaper on 30days of life.

kerap poo- we need large rotation. since cover cepat kering so it’s not a big deal dengan cover system.

wetter – cover system juga memudahkan kita untuk adjust absorbency. Just add on booster/newborn prefold belum the stay dry insert and setel!

Cloth diapering newborn is not hard as what you think if you get a corect diaper system that fit your baby needs, your routine and your budget. Looking for newborn diaper? dont forget to get lil-G, pasti puas hati! boleh ke link ni untuk info berkenaan lil G

transportation

 

Salam sayang

 

Stripping cloth diaper dengan step yang betul

Ramai menganggap stripping cloth diaper mempunyai satu cara sahaja. no no no.. saya pun fikir perkara yang sama before ni pun. Actually bukan banyak cara, tetapi caranya berbeza bergantung pada punca. Setiap punca yang berbeza, cara nak handle pun berbeza, ye tak.

stripping cloth diaper

ok. first of all, mengapa dan bila kita perlu stripwash/stripping ni?

Stripping Cloth Diapers

Biasanya, kita perlu stripping cloth diaper sekiranya cloth diaper yang digunakan tidak menyerap dengan baik dan juga berbau! Jangan risau, ia tidaklah sesusah dan seburuk yang disangkakan. Masalah ini terjadi  akibat daripada detergent build up iaitu residue detergent yang terlekat pada permukaan cloth diaper ( fleece/suede/microfiber).

Stripping Cloth Diapers – Mengapa?

Again, cd yang bersih adalah cd yang fluffy dan tidak berbau. Jika berbau, mungkin sahaja disebabkan oleh :

  1. Detergent build up
  2. Diaper Cream
  3. Not enough detergent/ not enough water

Penyebab

1.Detergent buildup

Detergent buildup terjadi kerana

  • Guna terlalu banyak detergent atau air yang digunakan tidak mencukupi/terlampau sedikit
  • Penggunaan detergent yang tidak sesuai (rujuk di sini untuk CD friendly detergent)

ia terjadi secara perlahan dan ambil masa berminggu atau bulan. Buildup ini tidak boleh muncul dalam masa 1 malam sahaja. Detergent build up ini akan mewujudkan lapisan kalis air di atas inner/insert cloth diaper. Seterusnya cloth diaper akan cepat bocor dan berbau.

Bagaimana nak kenal detergent residue?

  • Biasanya bila kita curah/renjiskan air pada permukaan inner (fleece biasanya), air tersebut tidak akan menyerap. Senang cerita seperti mencurah air pada daun keladi. Macam tu la lebih kurang yea. You see
  • cloth diaper berbau
  • fabric bewarna kuning, atau pudar warnanya

2.Diaper cream

Penggunaan diaper cream yang tidak CD friendly boleh menyebabkan pembentukan lapisan kalis air pada permukaan inner/insert. Ini seterusnya boleh menyebabkan cloth diaper tidak menyerap dengan baik dan seterusnya boleh menyebabkan kebocoran. CD friendly diaper cream adalah seperti grovia magic stick dan CJ Butter. Jika mahu menggunakan diaper cream yang tidak CD friendly, pastikan guna bersama diaper liner.

3.Not enough detergent/ not enough water

Jika cloth diaper mula mengeluarkan bau ammonia atau tengik, itu antara tanda-tanda bahawa stripping perlu dilakukan dengan segera. Biasanya bau ini akan muncul sebaik sahaja bayi pee. Bau ammonia yang terhasil adalah dari tindakbalas bakteria dan pee (urin).

Ia sering terjadi pada night diaper kerana diaper dipakai sepanjang malam, kepanasan dan urin menjadikan ia medium terbaik untuk berkembang biak.euwww… cd yang absorbent dan terdiri daripada banyak layer lebih mudah untuk terjadi kerana ketebalannya menyukarkan air untuk melalui semua lapisan dan menyingkirkan bakteria yang ada.

ok next!

How to strip?

Ada beberapa cara yang sering digunakan. First of all, basuh diaper dengan detergent seperti biasa. ini bagi memastikan CD adalah betul-betul bersih

1) Soak in a hot water : Some blogger suggest boiling all those material, but i’m not suggested to boil your insert. boiling water/too hot water may damage or weaken your CD fabric (oppss terspeaking pulak). Ini adalah antara cara yang paling pantas dan murah untuk strip semua CD TETAPI hanya diaper yang tiada lapisan PUL atau TPU,/melemahkan fabric , maka nanti CD cepat reput.. nangis ok.. so apa yang boleh? Basically – flats, prefolds, plain inserts, etc.bolehla kita nak rendam dengan air panas/boiling water). Nak best lagi tambah, RGD/oxygen bleach untuk kesan lebih bagus

2) Dishwasher /sabun basuh pinggan:

Untuk menyingkirkan oil/grease coating yang disebabkan oleh diaper cream/balm, caranya sedikit berbeza. Boleh basuh dengan menggunakan sedikit sunlight. letakkan sunlight pada permukaan inner/fleece, kemudian gosokkan bersama air suam. Elakkan dari menggunakan sabun basuh pinggan yang mempunyai enzim. Cukup sekadar yang plain sahaja.

Sunlight sangat bagus menanggalkan minyak dan gris, maka untuk stripping akibat mendapan cream/diaper balm, sunlight adalah pilihan yang baik! Pastikan cd yang distrip denga sunlight dibilas dengan bersih sebelum dimasukkan ke dalam mesin basuh.

3) Basuh basuh basuh dan basuh – Basuh cd beberapa kali in a hot water TANPA detergent. Lagi lama, lagi banyak air lagi bagus. Selalu tengok bilasan terakhir, kalau masih ada mendapan asing means kena basuh lagi dan lagi.

Additives

Ada beberapa additives yang boleh digunakan untuk stripping cloth diaper. Ada bahan yang boleh menyebabkan warranty untuk certain brands of CD terbatal :

1) Vinegar – Vinegar boleh menyebabkan stain sukar untuk hilang. Elakkan juga menggunakan vinegar pada material seperti PUL, TPU dan elastic. so, jika kita strip insert then boleh guna vinegar.

2) Rockin’ Green – Jika anda pengguna RGD, pastinya anda hampir tidak perlu pening utuk stripping CD. Jika rasa terdapat bau ammonia yang tidak menyenangkan, mungkin boleh rendam semalaman CD bersama RGD.

3) Oxygen bleach – di Malaysia ada a few brands  oxygen bleach seperti baby organic, lunacare. Oxygen bleach tidak merosakkan fabric, membantu menghilangkan stain dan membantu dalam proses stripping. Gunakan sukatan yang betul ok?

kesimpulan

Laundry bukanlah sesuatu yang perlu dirisaukan sangat specially yang baru dalam cloth diaper ni. Ia boleh terjadi pada sesiapa sahaja dan ada yang tak pernah hadapi lansung (ok je kan). JIka berlaku, jangan panik, cari punca, and strip semula. semudah itu!

Salam sayang!

10 Tips and trick dalam membasuh cloth diaper

Membasuh cloth diaper bukanlah tugas yang sukar sekiranya kita mempunyai rutin membasuh yang tetap dan sesuai dengan rutin harian kita. so, jangan stress. Sebelum meneruskan bacaan, pastikan kita dah tahu step basic dalam membasuh cloth diaper

cloth-diaper-laundry -tips

Kalau rasa nak tips best lagi, jom sambung baca 🙂

1.Ikut betul-betul instruction yang telah ditetapkan oleh sesuatu brand cloth diaper yang kita guna. Jangan menderhaka gitu.. Biasanya tak ada la jauh beza sangat material yang digunakan antara brand cd ni. it’s just for our safe side.

Kita mesti jadi pengguna yang berilmu Tapi most of the time, stepnya sama sahaja. Kalau boleh hot wash, then boleh hot wash (tapi jangan rebus pulak) 🙂

2. Cloth diaper yang bersih adala tidak berbau.So bila sudah dibasuh, still ada bau hancing, itu bermaksud samada ada detergent residue/build up pada cloth diaper kita. selain itu antara sebab lain adalah  kita tak bilas dengan air yang mencukupi. Jika ada buildup, maka jalan terbaik adalah stripping balik cloth diaper tersebut.

3. Kadang kadang benda-benda yang simple ni kita terlepas pandang. Sebelum campak dalam washing machine, pastikan :

  • semua insert dah dikeluarkan dari pocket diaper
  • semua soaker dah di ‘unsnap’/ditanggalkan dari shell/cover
  • segala appliv/hook and loop/ velcro dah dilekatkan pada laundry tab.

laundry-tab-inst_vert

4. Guna amoun detergent yang mencukupi / seperti yang disarankan oleh pengilang. Kebanyakan cara penggunaan atau basuhan bergantung dan berbeza bagi setiap jenama detergent yang digunakan. so make sure dapatkan informasi yang betul dan tepat. ok?. kekurangan detergent juga boleh menyebabkan cloth diaper berbau hancing

5. Do not use bleach – Even ada yang menggunakan bleach/peluntur, it’s up to you nak terus menggunakannya atau tidak. peluntur boleh melemahkan struktur fabric (cepat la reput yea) dan boleh membatalkan warranty untuk sesetengah brand cloth diaper. Oxyclean/oxygen bleach adalah selamat untuk cloth diaper, so boleh guna di saat memerlukan. Jika guna RGD, tak perlu susah susah cari oxygen bleach, dalam formula RGD dah  terdapat oxygen bleach ni.

classic rock - watermelon

6. Jangan guna pelembut untuk cloth diaper anda. Residue dari pelembut/softener ini berpotensi untuk melekat pada permukaan inner atau insert dan seterusnya menyebabkan ia menjadi kurang menyerap. Cuba elakkan menggunakan detergent yang mengandungi pelembut juga.

7. Jika boleh, sebaiknya cloth diaper dibasuh antara jarak masa 2-3 hari bagi mengelakkan dari stain/kekotoran dan juga bau melekat pada cloth diaper anda. Jangan lupa, urin juga boleh menyebabkan pereputan pada fabric. So sebaiknya bilas dengan segera sementara nak tunggu next washing cycle.

Tak susah pun, sementara mandi kita bilas cloth diaper untuk hari tersebut, so at the end of the day memang tak terasa sangat.

8. Jika kita menggunakan diaper cream, pastikan guna liner (flushable or washable). Diaper cream boleh menyebabkan build up dan juga memerangkap bau.

9. Seeloknya pastikan diaper kita bertemu sang matahari at least sekali seminggu! cahaya matahari adalah peluntur semulajadi yang selamat dan percuma lagi. Selain stain, terik matahari boleh menghilangkan bau pada cd (sekiranya ada)

10. Jika ada yang menggunakan dryer untuk mengeringkan cloth diaper, kita boleh jimatkan masa dan tenaga dengan run extra spin atau boleh juga masukkan tuala kering yang bersih bersama diaper yang kita nak keringkan. Kemudian, baru tekan start pada dryer.

kesimpulan

Sekian sahaja tips yang simple. Basuh cloth diaper ni amat la mudah kalau kita ada rutin sendiri and tahu apa yang boleh dan apa yang tak boleh. Jangan stress dan sesuaikan dengan rutin membasuh pakaian harian kita!

Salam sayang!

Kenali material yang digunakan pada cloth diaper

Banyaknya material yang digunakan untuk cloth diaper. macam macam jenis dan nama.. mana satu lebih bagus? mana satu lebih baik?

Daripada terus berteka-teki dengan material mana yang bagus untuk bayi, better kita tengok dulu jenis kain yang biasa digunakan

Biasanya insert/doubler/soaker /booster diperbuat daripada  cotton, hemp, bamboo, microfiber, or Zorb. Untuk soaker for AI2 biasanya lapisan paling atas dilapasi dengan microfleece/micro suede untuk effect stay dry. Ada juga yang menggunakan cotton or bamboo velour.

absorbency material

Cotton

Cotton adalah antara material yang terawal dan paling lama digunakan dalam pembuatan cloth diaper. Cotton adalah natural material yang murah, mudah didapati dan menyerap lembapan dengan baik sekali! Antara cotton yang sering dijumpai di malaysia adalah flat diaper (lampin 4 segi yang tradisional tu) dan prefold.

bamboo fleece

Bamboo

Bamboo fleece adalah material yang popular dalam pembuatan cloth diaper! ia lembut dan menyerap lembapan dengan lebih baik dari cotton. Ia banyak digunakan pada night diaper dan juga booster/doubler.

Hemp

Hemp inserts are a real work-horse in the cloth diapering world – they are durable and super thirsty! Kita jarang boleh jumpa material yang mengandungi 100% hemp. Biasanya hemp akan dicampur bersama cotton untuk untuk menjadikan ia lebih lembut dan selesa dipakai. (1005 hemp kasar dan sedikit keras). setelah dibasuh hemp akan menjadi sedikit kejung/keras, dan untuk melembutkannya , kita boleh lembutkan ia dengan menggunakan dryer.

microfiber insert 1

Microfiber
Microfiber is a man-made, absorbent material. Dibuat daripada campuran polyester/polyamide, ringan dan cepat kering. Material microfiber ini tidak boleh bersentuhan dengan kulit bayi kerana ia boleh menyebabkan kekekringan dan iritasi. Nak guna juga, kena letak barrier seperti fleece liner. Microfiber ni keupayaan dia dalam menyerap cecair adalah seperti span! Namun begitu ia tak berupaya utk hold liquid, bila fully soaked, cecair akan terperah keluar. Untuk mengatasi masalah ini, biasanya microfiber dipakai bersama booster yang dibuat dari bamboo, hemp atau zorb.

minky insert

Minky
Minky insert sukar/jarang ditemui di bumi Malaysia yang tercinta ini. Ia diperkenalkan sebagai cloth diaper insert oleh satu syarikat cloth diaper yang ternama, FuzziBunz. minky is an absorbent man-made fiber. Minky mempunyai kadar serapan yang hampir sama denganmicrofiber, namun ia lebih trim, kurang bulky, mudah nak tanggalkan stain dan tak terlalu kasar seperti microfiber. lembut gitu. Since stain pun kurang melekat, so kuranglah kita menghadapi masalah bau hancing atau build up.

zorb dimple

Zorb

Pernah cuba zorb? we love zorb very much specially my hubby. it’s best to use as booster.  Zorbadalah campuran di antara bamboo, cotton, viscose and microfiber. Ia pada asalnya dicipta dan dihasilkan khas untuk digunakan sebagai bahan penyerap pada cloth diaper, dengan harapan zorb dapat mengurangkan cost dan meningkatkan performance penyerapan.

setiap lapisan menggantikan 2-3 layer cotton, bamboo atau hemp terry dan microfiber. Ia menyerap 20x lebih pantas and can hold much more water. Apa yang lebih menarik, zorb tidak/kurang menghasilkan bau hancing dan tidak perlu di stripwash pun.

Disposable Insert

Disposable diaper seringkali digunakan untuk waktu yang tertentu seperti travel atau terpaksa stay di sesuatu tempat yang sukar kita nak handle cloth diaper ni. Antara brand yang ada dekat malaysia adalah charlie banana, flip, dan grovia.

Salam sayang

Kenali jenis insert yang digunakan pada cloth diaper

New to cloth diaper?

eh peningnya nak mula. tak tau apa beza between insert, soaker, doublers, booster and the list go on.

so here, kami kongsi apa sebenarnya term term yang disebutkan diatas dan apakah perbezaan diantara term term tersebut.

here we go!

Serapan untuk Pocket Diapers

Inserts adalah penyerap berbentuk segiempat (biasanya) yang dimasukkan ke dalam pocket diaper. ia boleh terdiri daripada beberapa lapisan bergantung pada jenama dan dibuat daripada fabric yang baik dalam menyerap cecair.

microfiber insert

Doublers biasanya digunakan bersama insert untuk provide serapan extra kepada insert. kadangkala kita boleh menggunakan dua insert untuk menambah serapan namun kadang kadang ia akan menyebabkan cloth diaper yang dipakai kelihatan bulky dan elastic di peha tidak snuggly fit dengan peha bayi. Ini boleh menyebabkan kebocoran tepi terutamanya di sebelah malam.

Doublers kadangkala dibuat dalam bentuk hourglass. Ini membantu mengurangkan bulky di bahagian peha. Selalunya doubler juga adalah lebih kecil dan boleh digunakan sebagai insert pada newborn.

Inserts and doublers boleh diperbuat daripada pelbagai material. Biasanya yang mudah didapati di malaysia adalah microfiber, bamboo, hemp dan organic cotton.

Pocket diapers kebiasanya menggunakan material yang stay dry seperti fleece, minky, microsuede, or other fabric yang memberi rasa kering pada kulit bayi. Oleh kerana kebanyakan inner cloth diaper adalah dari stay dry material, microfiber telah digunakan secara meluas sebagai insert.

Serapan untuk All-in-Ones and All-in-Twos

Soakers adalah merujuk kepada penyerap yang digunakan bersama All in Two cloth diapers. All in two (AI2) cloth diapers adalah terdiri daripada shell atau cover yang dipakai bersama soaker. Soaker dipakai bersama shell/cover. Apabila soaker wet or fully soaked, we can still reuse the shell. Hanya tukarkan soaker yang sudah basah/telah digunakan. Soakers juga digunakan bersama fitted diaper (sebagai contoh, the snap-in soaker in babybeehinds night fitted and kiwi pie grovia).

grovia soaker pad

Boosters digunakan bersama soaker untuk memberi serapan yang extra pada soaker. biasanya booster juga digunakan pada all in one cloth diaper untuk heavy wetter dan penggunaan waktu malam.

Soakers and doublers biasanya diperbuat daripada organic material seperti bamboo, hemp, cotton dan zorb. Jika mahu jadikan zorb atau microfiber sebagai soaker, pastikan ia dipakai bersama liner. dua material ini boleh menyebabkan iritasi dan kekeringan sekiranya bersentuhan dengan kulit bayi.

Bagaimana pula dengan liner?

Ada dua jenis liner

  1. Biodegradable liners: berkonsepkan penggunaan sekali sahaja atau dengan nama lain, pakai buang. Biasanya lapisannya lembut seperti tisu dan memudahkan proses membersihkan diaper menjadi lebih mudah. Selepas digunakan, hanya flush poo ke dalam toilet dan buang dalam tong sampah. Osocozy dan bummis adalah antara jenama flushable liner yang mudah didapati.

OsoCozyDiaperLiners1

  1. Stay-Dry Fleece liners: reusable liner adalah liner yang boleh dibasuh dan diguna semula. Ia biasanya digunakan sebagai lapisan stay dry yang memberi rasa kering pada kulit bayi. Selain itu, liner juga digunakan sebagai barrier sekiranya ingin menggunakan nappy cream. Fleece juga memudahkan proses mebersihkan dan membasuh diaper yang terkena poo. Stay-dry fleece liners are breathable, dan bagus digunakan pada waktu malam.

sebenarnya kita tak perlu pandai menjahit apatah lagi menjadi seorang tukang jahit untuk menjahit stay dry liner sendiri. Microfleece adalah material yang tak akan berbulu dibahagian tepi. maka membuat stay dry liner sendiri adalah semudah memotong sekeping fleece. yeah!

salam sayang