berjimat dengan cloth diaper – prefold & cover

grovia prefold

salam and hi..:)

Ishhhh, semalam blog down, terus hilang entry berkenaan cover & prefold. ni yang rasa nak nangis ni…uwaaaa..

so ada masa sikit ni, kita taip balik… Ramai yang tanya bagaimana nak jimat dengan cloth diaper ni.. mcm susah je nak handle.. macam mahal je cloth diaper ni, macam susah je nak guna..

meh na nak share antara sistem cloth diaper yang senang nak handle, antara pilihan yang mudah untuk travel dan harga berpatutan hokey..cover and prefold system..yeahh

apa itu prefold?

grovia_prefolds_fan

 

Prefold adalah kain berbentuk 4 segi –biasanya diperbuat daripada cotton, atau campuran bersama hemp atau bamboo yang mampu menyerap basahan dengan lebih baik.  Fungsinya sama macam ‘flat lampin’, ala atau lampin biasa warna putih yang kita biasa jumpa di pasaraya.

cuma bezanya adalah, prefold ini terdiri daripada beberapa lapisan dan lebih tebal di bahagian tengah untuk menyerap basahan. Ketebalan lapisan prefold ini bergantung berapa banyak lapisan, material dan saiz prefold itu sendiri.

Pre-folds 4×8×4 bermaksud prefold tersebut terdiri dari 4 lapisan di kedua sisi, dan 8 lapisan di tengah. prefold boleh dilipat dan dipakai bersama ‘snappi’ dan cover.

Kelebihan flats dan prefold adalah:

  • Ekonomi : Harga sekeping prefold tidak terlalu mahal jika dibandingkan dengan material lain.
  • mudah kering : Bentuknya yang lebar, dan 4 segi meningkatkan luas permukaan seterusnya menjadikan prefold adalah pilihan bagi ibu yang ingin lampin yang cepat kering.
  • Multipurpose : Prefold bukan sahaja boleh dipakai bersama cover namun ia boleh dijadikan sebagai penyerap tambahan atau insert kepada pocket diaper. Memang sangat fleksibel kan?

Kekurangannya:

  • prefold tidak mempunyai lapisan waterproof, maka prefold perlu dipakai bersama cover.

Bagaimana pula dengan ‘cover’?

Cover adalah lapisan luar yang waterproof. Ia diperbuat dari bermacam bahan seperti polyester, Polyurethane Laminate (PUL), waterproof nylon, fleece atau wool. Biasanya ‘closure’ cover boleh terdiri daripada snap button, hook and loop (perekat) atau atau berbentuk seperti trainer

grovia-hybrid-diaper_

Grovia shell

 

 

wool cover

wool cover

Cara yang paling senang nak pakai cover and prefold system ini adalah …..

tara…

padfold

llipatan trifold / pad fold

 ni adalah lipatan prefold paling mudah dan praktikal. tak perlukan pin/snappi

lipatan ini sesuai untuk semua peringkat umur dan pemilihan saiz prefold yang sesuai memudahkan lagi kerja.

grovia newborn

untuk newborn, boleh guna grovia shell bersama Grovia newborn prefold (size 1) .

untuk bayi yang lebih besar, boleh guna size 2 atau 3

Prefold2

Grovia shell setting Large bersama Grovia prefold size 2

Jika lebih suka menggunakan pocket diaper, jangan risau, prefold boleh juga dijadikan insert. lipat tiga dan masukkan sahaja prefold ke dalam pocket diaper. mudah kan :)

saiz yang sesuai untuk one size pocket diaper adalah size 2 atau 3. kalau tiga boleh lipat sikit di bahagian hadapan untuk baby boy atau lipat sedikit di bahagian belakang untuk baby girl :)

Kalau nak cuba cover – prefold system ni mcm mana, boleh cuba grab package, Grovia Experience Package Cover + prefold. Boleh buat belian terus di link pada gambar yea :)

grovia cover prefold package

Manduca ergonomic baby carrier

Introducing the Manduca Baby Carrier.
Now available in Bummia Kids.

manduca logo

We open Pre-order for Manduca with simple easy step

manduca-for-bummia-kids

SMS/Whatsapp us at 016 2158284 / 0162178284 

Apakah ciri -ciri istimewa Manduca yang anda perlu tahu?

back extension - manduca

BACK EXTENSION
The patented back extension gives your newborn baby neck and head support – and when opened up, the back extension enlarges the back section so that you can even carry your larger child comfortably

infant seat manduca

INFANT SEAT
The Manduca can be used from birth onwards. With the integrated infant seat, your baby is in the ergonomically correct position right from the start, so you can put your mind at rest

M position - manduca

M-POSITION
In every carrying position, your baby automatically sits in the M position (spread-squat position) recommended by orthopedic specialists. This is not only ergonomically perfect but also very comfortable for your child.

carry position manduca

THREE CARRYING POSITIONS
Back Carry. Children can look around and over your shoulder when walking. When they are tired they can rest their head against your back and sleep. You can buy Fumbee strap protectors for added soft padded comfort for your child
Front Carry. All babies should be carried on your front from birth, held high and snug on your chest and you can see them at all times. Use the newborn pouch for approximately the first 12 weeks, then tuck it away.
Hip Carry. You can carry your baby in the hip position from around 16 weeks old, or when they have developed good head and upper back control. The hip carrying position mimics how you naturally hold your baby with their legs wrapped around your body in the M position.

Pre-order Now with a great saving!

Jimat wang anda dengan membuat pembelian secara pre-order daripada kami. we are a trusted seller dan telah menjalankan butik baby secara online di www.bummiakids.com.my hampir 5 tahun :)

SMS/Whatsapp us at 016 2158284 / 0162178284 (sakinah)

Langkah dan teknik yang betul untuk basuh cloth diaper

5 langkah mudah mencuci cloth diaper

Apakah teknik yang betul dalam membasuh/ mencuci cloth diaper? Sebenarnya cara pengurusan berbeza mengikut individu. so na share cara yang biasa digunakan dan bolehlah dicuba menikut kesesuaian masa dan kudrat yea :). Yang penting cuci cloth diaper dengan 5 langkah mudah.

5 langkah mudah mencuci cloth diaper

1. REMOVE SOLIDS

  • Bila dah dapat cloth diaper yang kotor di tangan, apa lagi.. terus proses kalau sempat sementara kita di dalam bilik air tu. kalau cloth diaper tersebut terkena poo, terus buangkan poo tersebut ke dalam toilet bowl. lagi senang kalau pakai flushable/disposable liner, poo mudah dibersihkan dari cloth diaper.
  • Jika pakai pocket cloth diaper, boleh keluarkan insertnya terlebih dahulu, kemudian buangla segala bendasing (poo) yang ada pada cd.

2. RINSE

  • Bila poo/pee dah tak melekat lagi dekat inner cd, boleh la rinse/lalukan air pada cloth diaper sehingga agak bersih kemudian perah dan sangkut pada tepi baldi.(jadikan rutin bila masuk bilik air, terus bilaskan cd yang ada, so lepas tu tinggal nak campak dalam washing machine je lagi ;p)

3. WASH

  •  Bila sampai hari basuhan CD (sebaiknya selang sehari = 3 kali seminggu), campak semua cd yang kita dah rinse and sidai tepi baldi ke dalam mesin basuh. Jika perlu, boleh letakkan material cd yang sensitif seperti organic insert, atau washable liner ke dalam laundry net).. Kalau tak pakai laundry net tu pen tak apa. biarkan ia bertebaran mesra di dalam mesin basuh.

4. RINSE

  • kemudian, biarkan mesin basuh melakukan tugas mereka. tak perlu nak special cycle ke apa. cuma pastikan aras air yang digunakan menutupi semua cloth diaper tersebut dan semua cd dapat bergerak lancar di dalam wm tersebut. Gunakan detergent yang disarankan dan cd friendly.

line dry cloth diaper

5. DRY

  • Dah siap di basuh, maka bolehlah menjemur di bawah terik mentari atau kipas yang berpusing (jika duduk di kondo/apartment).

Mudah je kan sebenarnya, jika ia dijadikan rutin dan tahu teknik yang betul. :)

Happy Cloth Diapering :)

Mami Na

Terma yang kita perlu tahu dalam dunia cloth diaper

cloth diaper terma

Peningnya nak mula cloth diaper pada anak.. banyak sangat terma yang kita tak faham kan.. pening dibuatnya.. macam susah je kan :)

cloth diaper terma

dekat sini na share a few terma yang kita perlu tahu dalam dunia cloth diaper ni.

Pilihan Saiz:

One Size diaper

One size diaper adalah cloth diaper yang dikategorikan dalam kategori boleh dilaras saiznya dari saiz S kepada saiz L/XL bergantung pada jenama cloth diaper tersebut.  Kebiasaannya ‘one size diaper’ ini boleh dipakai dari newborn sehinggalah ke fasa potty train juga.

Sized diaper : Cloth diaper jenis ini didatangkan pada saiz yang tertentu dan bersesuaian pada baby yang berada pada lingkungan berat dan saiz tersebut. Antara contoh sized cloth diaper yang terdapat di pasaran Malaysia adalah Itti Bitti  SIO (Snap in one) dan Itti Bitti (All in One) dan dilabel (XS, Sm, Med, Large, or XL in most cases).

Duo Size: Cloth diaper ini mempunyai dua versi , biasanya dikenali sebagai saiz 1 atau 2 .

Newborn: Newborn diaper kebanyakannya boleh dipakai sejurus selepas bayi dilahirkan dan biasanya boleh dipakai sehingga 4 ke 6 bulan bergantung pada jenama. Antara Newborn diaper yang boleh didapati di pasaran Malaysia adalah Grovia Newborn aio (all in one) yang tengah sale 40% sekarang.

Grovia Newborn Sets

Sizing Details:

3-Step Rise: This one size diaper uses a snap down rise system with 3 size settings.

 

 

4-Step Rise: This one size diaper uses a snap down rise system with 4 size settings.

Sized: This diaper only comes in sizes (XS, Sm, Med, Large, or XL in most cases).

 

One Size Elastic Adjustable Button Elastic: This diaper is sized using button hole elastic in the legs (and sometimes also in the waist).

 

free size elastic with toggleFree Size Elastic: This diaper is sized using elastic in the waist that is tightened or loosened with a toggle and held in place. Ni biasa kita jumpa pada Charlie Banana cloth diaper.

 

Free Size: This diaper has no sizing system but fits babies of multiple sizes.

Internal Snap Down Rise Adjustment: This diaper uses a snap down rise system located on the inside of the diaper to adjust the rise. Diaper yang guna sistem ini memang locally not selling in malaysia.

Contoh : Bottombumpers

 

fold over riseFold Over Rise: This diaper is sized by folding the front of the diaper over then securing the closure (snaps or Velcro) to control the rise.  Sometimes this system is in conjunction with rise snaps.

 

Dual Size: This diaper has 2 versions, usually referred to as Size 1 and Size 2.  It either comes just as these sizes or has adjustments within those ranges on the diaper.

 

Diaper Type:

All-in-One:

This diaper is one piece and most like a disposable.

All-in-Two: This diaper is a 2 part system that usually has a waterproof shell and an absorbent soaker or disposable insert.  The shell can be reused multiple times, the dirty soaker can be replaced with a fresh one.

All-in-Three: Diapers in this category can usually be used in many ways, as an All-in-Two or as a pocket or cover.

Pocket: This diaper is usually a waterproof shell with a lining into which an absorbent insert can be stuffed.

Cover: This diaper is just the waterproof shell that has to be used over a non-waterproof diaper.

Fitted: This diaper is not waterproof.  It needs to be used with a cover.

Prefold: This is a rectangular piece of absorbent material (usually cotton, but can behemp/bamboo/or others) with more layers in the middle.

Flat: This is a rectangular or square piece of material that can be folded in many ways to fit around a baby or laid in a diaper cover.  It is usually only 1 layer (most common material is birdseye cotton) so it dries quickly.

Sleeve: This diaper functions like a pocket and an All-in-One.  It has an opening on the front and back.  The insert will agitate out in the wash but needs to be re-stuffed when clean.

Tongue-Style All-in-One: This diaper has an insert that is only attached at one end.  It will still need to be stuffed after washing but the insert stays attached.  You do not need to un-stuff before washing.

Snap-in-One: This diaper is often referred to as an All-in-One, however the soaker snaps into place.  You can usually leave it snapped in to wash.  Also usually has options for more inserts.  Faster drying than true sewn in AIO’s.

Hybrid: this diaper has a re-usable shell but can be used with disposable inserts. Antara contoh yang paling simple bagi jenis ini adalah semestinya grovia.

Insert Material:

 

 

 

Microfiber: Mikrofiber ni material yang diperbuat daripada polyester dan dikategori di bawah material sintetik. Ia banyak juga digunakan di dalam industri pembersihan. ia sangat menyerap dengan baik ( 8 kali ganda dari berat) dan tidak mahal .

Microfiber sedikit ‘bulky’ jika dibandingkan dengan material organic yang lain namun ia cepat kering. Microfiber paling banyak digunakan di dalam kebanyakn cloth diaper.

 

 

 

Cotton: Diapers with cotton inserts or soakers are not as absorbent as certain other materials, but have the boasting rights to being a natural fiber that is less likely to have build-up or stink issues.

 

 

 

Bamboo:  As a material, bamboo has to go through processing that essentially makes it the same as Rayon, so it is usually referred to as Rayon from Bamboo Fibers.  Bamboo is a fast growing crop and very absorbent.

 

 

 

Hemp:

This material is ultra trim and very absorbent, making it perfect for the heavy wetter or for overnight diapers.  It is often blended with cotton to make a hemp jersey that is softer than plain hemp inserts or soakers.  Since hemp cannot be grown in the US all hemp is imported.

 

 

 

Micro-Terry-Adalah nama lain untuk microfiber

Lining Material:

Microfleece- This material is synthetic and made from polyester.  It wicks moisture away from the baby’s skin.  After many washes it often pills up (like a sweater.)  It has a tendency to attract build-up. Di Malaysia banyak jumpa brand yang guna microfleece as a lining material, seperti charlie banana.

Suedecloth- Same as microfleece, material suede is synthetic and made from polyester.  It wicks moisture away from the baby’s skin.  It remains smooth after many washes. It has a tendency to attract build-up. Antara cloth diaper yang menggunakan suede as a lining material is Bumgenius and itti bitti as a lining on the top of their soaker.

Bamboo Fleece: Fleece derived from bamboo.  It does not stay as dry as a synthetic fleece.

Bamboo Terry – looped terry derived from bamboo fibers. Bamboo terry ni mudah reput and degradable. So jika cloth diaper yang anda guna menggunakan bamboo terry as a diaper liner, harus lah berhati-hati and handle with care :)

Bamboo Velour – Velour (tiny fur like hairs that feel soft and buttery) derived from bamboo fibers.

Cotton Velour- Velour (tiny fur like hairs that feel soft and buttery) derived from cotton.

Hemp/Cotton- A Hemp/Cotton blend.  It doesn’t wash up as soft as others on this list but is natural and has anti-microbial and anti-fungal properties.

Outer Materials:

PUL- Ooga Booga Print

 

 

 

PUL- Polyurethane Laminate has one layer of polyester (facing the outside of the diaper) with a laminate on the inside which makes it waterproof.  This laminate is shiny when exposed, like in many diaper covers. PUL material sangat meluas digunakan dan hampir kesemua brand menggunakan PUL sebagai outer material.

TPU-Rumparooz

 

 

 

TPU- Thermoplastic Polyurethane.  TPU is manufactured in a way that makes it more environmentally friendly than PUL as well as making it biodegrade faster than PUL.

fleece cover

Fleece:

Fleece dihasilkan dari material polyester, kadangkala ia juga dihasilkan daripada bahan berunsur plastik yang dikitar semula yang menjadikan ia material yang kalis air. Material ini breathabledan tidak mahal.

ia banyak digunakan sebagai cover

Wool interlock

 

 

 

Wool:  This material is used for covers and soakers and can be handknit from wool yarns, factory knit, or made into an interlock (tightly woven) material and sewn into covers.  Wool is waterproof, breathable, and able to be used many times before washing because it is “self cleaning.”  It will need to be lanolized to maintain waterproofness.

 

 

 

Minkee- Minkee (or minky) is a super soft fabric made from polyester (microfiber) than is often places over TPU or PUL but not always.  It often comes in vivid colors and prints. Material minky ni memang gebu dan selalu didatangkan dengan prints yang cantik-cantik. Itti bitti cloth diaper menggunakan minky material sebagai outer material untuk cloth diaper mereka.

 

 

 

PUL with Cotton Knit: Sometimes diapers are made with PUL but covered in decorative cotton knit fabric.  This makes for a very colorful and decorative diaper but depending on the quality of the sewing, it can lead to wicking (moisture moving from the inside of the diaper to the outside cotton material.). Cotton knit banyak digunakan pada fitted diaper.

ok cukup setakat ini :). Cloth diaper is easy kalau anda faham dan rajin membaca. Jangan lupa beli cloth diaper pada seller yang boleh guide anda dalam memakai dan mengurus cloth diaper dengan betul..Happy cloth diapering semua.

Mami Na

Join our facebook Groups

joinFacebookGroup

Tips mengatasi masalah cloth diaper bocor

Cloth diaper kegemaran saya dah bocor! Macamana nak buat ni!

cloth diaper bocor

Ini di antara soalan yang sering ditanya oleh pelanggan kami. Jangan risau, setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. :). Kebanyakan masalah dalam berCD adalah CD bocor/ leaking… Tetapi sebenarnya kalau dipakai dengan betul CD tidak akan bocor. Percayalah!!! Ini kerana lapisan PUL (pada outer layer CD) adalah kalis air ~ sememangnya utk menghalang kebocoran.

cloth diaper bocor

Once in a while, memang kadangkala ibu yang ber CD ni akan menghadapi masalah CD yang bocor. Bukan semestinya disebabkan jenis or jenama CD yang tak bersesuaian dengan anak. Ia disebabkan oleh pelbagai faktor :

Jadi kenapa CD bocor?????

Bila kebocoran berlaku, ini bukan disebabkan CD tersebut tidak bagus, tetapi CD tersebut tidak dapat menyerap basahan dengan sempurna. Ini terjadi oleh beberapa sebab. Antaranya :

1. Pre-wash yang tidak mencukupi (ataupun mmg tak prewash ;p). Apabila Prewash tidak dilakukan dengan betul, atau tak cukup prewash, CD tersebut tidak dapat menyerap basahan dengan sempurna.

Prewash bertujuan untuk memberi latihan kepada fabrik utk menyerap basahan dengan baik. Lihat cara pre-wash dan tips nya di sini

2. Apabila CD bocor, cuba check pada bahagian serapan (soaker/insert) CD tersebut. Jika soaker/insert CD tersebut memang dah rasa berat/penuh/ makanya, CD tersebut telahpun sampai pada kapasiti maksimum yang boleh diserap. Maka Ia tidak dapat lagi menampung basahan. Maka, anda boleh lakukan 2 perkara.

tingkatkan kekerapan menukar CD anda. Jangan pakai pada tempoh jangkamasa yang lama.
Sudah tiba masanya anda upgrade insert/soaker yang anda gunakan sekarang. jika guna microfiber, boleh upgrade kepada material yang lebih berkuasa seperti hemp, organic cotton or bamboo.
Anda juga boleh upgrade yang lebih berkuasa dalam menyerap basahan seperti, Fitted diaper (perlu pakai bersama cover) atau Bubblebubs (9 layer heavy bamboo ok!)

3. Jika dah check insert, tapi tetap juga bocor.Maka,kemungkinan besar antara puncanya adalah :

Setting dan saiz yang tidak sesuai : Saiz CD yang tidak sesuai dengan saiz bayi anda (terutamanya CD one size) atau tidak betul2 fit dengan baby (longgar), juga kerana tidak ‘well-snug’ (rapatkan) di bahagian pangkal paha dan closure di bhg pinggang yg longgar.

Terdapat mendapan sabun pada CD (pada insert terutamanya)atau lebih dikenali dengan nama ‘build up’. Build up terjadi akibat dari penggunaan sabun yang berlebihan, tidak di bilas dengan bersih, atau sabun yang digunakan tidak sesuai untuk cloth diaper.

Penggunaan sabun yang tidak sesuai, contohnya sabun yg terlalu berbuih/ berenzim/ berpelembut atau ada unsur minyak yg akan meninggalkan lapisan/ mendapan halus yg terperangkap pada CD dan insert (build-up residue/ build-up detergent). Cuba semak senarai detergent yang sesuai di sini.

Penggunaan Nappy cream yang tidak sesuai. Ini kerana krim itu mengandungi unsur minyak dan akan terkena lapisan inner CD, lalu menjadikannya kurang menyerap basahan/ kalis air.

lapisan PUL itu terkoyak/ berlubang/ rosak – Ini mungkin disebabkan oleh usia penggunaan telah sampai di penghujungnya. Boleh terjadi juga terkoyak atau berlubang akibat dari manufacturing defect. tetapi ia adalah sangat jarang berlaku :)

Selamat bercloth diapering buat semua :).

Bagaimana nak stripwash cloth diaper?

Stripwashing

apa itu stripwash cloth diaper?

Stripwashing atau juga di panggil stripping cloth diaper (CD) adalah proses mencuci CD dari lapisan kekotoran atau mendapan sabun ( Detergent build-up) . Build -up ini akan menjadikan CD menjadi kurang menyerap dan tidak menyerap serapan secara optimum. Build up juga menyebabkan kebanyakan CD bocor. Lihat di sini untuk melihat cara mengatasi CD bocor.

langkah stripwash cloth diaper dengan mudah

stripwash-cloth-diaper

Selain di sebabkan oleh detergent,v juga terdapat ‘build-up residue’ yg lain seperti kesan nappy cream atau fabric softener (jika menggunakan detergent yang tidak sesuai), ataupun kesan softener yg melekat pd mesin basuh (yg kita guna ketika basuh baju lain).. Ini pun blh berikan kesan build-up pada CD yang kita gunakan.

Ia juga boleh disebabkan oleh najis bayi anda yang mungkin berminyak dan berlemak. Mendapan halus/ build-up residue/ build-up detergent itu terbentuk di celah2 liang fabrik dan menghalang CD menyerap basahan dengan baik.

oleh kerana mendapan /residue ini menyebabkan CD anda tidak berfungsi dengan baik, maka adalah penting untuk melakukan stripwash untuk mengembalikan fungsi sebenar CD anda.

Bilakah situasi yang memerlukan stripwash dilakukan?

1. Apabila CD mula bocor/ tidak dapat menyerap dengann baik/ kelihatan kalis air bila dialirkan air ke atas lapisan inner (air bergerak ke tepi CD).

2. CD kelihatan tidak bersih, innernya tidak lagi putih dan mungkin berbau manakala insert pula menjadi keras dan tidak lagi putih bersih dan lembut gebu.

3. Sudah lama/ tidak pernah lakukan stripping. FYI, stripping perlu dilakukan beberapa bulan sekali bergantung pada kelasakan penggunaan CD tersebut, yakni bergantung pada rotation CD. Kalau jarang2 sekali guna CD tu, mungkin 4-5 bulan sekali baru buat. Kalau ada dlm 20 pcs CD rasanya dlm 2 bulan sekali boleh buat stripping. Paling kerap pun rasanya sebulan sekali dan sebenarnya tidak perlu dilakukan terlalu kerap kerana tidak bagus utk jangka hayat CD kita.

Bagaimana nak stripwash cloth diaper?

Option #1 – Hot Water
Function: Helps in removing detergent & oil residue.

Dump your stinky diapers into the washing machine and pour them through a HOT wash with NO detergent.
Switch your washing machine to “washing cycle”
If there’s a bubble spotted, wash your diapers one or two more washing cycle
Water should be as hot as possible
Rinse,Rinse, rinse, rinse your cloth diapers in the hottest water your machine will allow
Continue running rinse cycles until there are no more soap bubbles, rinse again for one or two rinse cycle to get rid of all bubbles.

Option # 2 – Dishwasher Stripping
Function: Helps in removing oil residue coming from the use of diaper rash balm, softener, hand soap, etc

Pour ½ cup of dishwasher into the washing machine
Switch your washing machine to ‘Washing Cycle” and rinse as usual.
Repeat the process 1 – 2 times if you sill spotted any bubbles.
For a better result, you may pour a few drops of the dishwasher directly on the diapers.
By using your hands, rub the sides of the diaper together on the surfaces, rinse it until no suds, then you can wash your diaper as usual.

Option # 3 – Sodium Bicarbonate (Baking Soda)
Function: Helps in removing stains and odors.

Throw ½ cup to soak or in the wash cycle of a full load washing machine.
Wash as usual.
Important note – Use it rarely as it can shorten your CD cover, pocket diapers and AIO/AI2 life span.

Option # 4 – Vinegar/White Vinegar
Function: Helps in removing detergent residue, neutralizing the pH (especially if you used baking soda in the wash/soak), As a natural fabric softener.

Pour ½ -1 cup into you full loaded washing machine at the end of your ‘Rinse Cycle”
Line dry…
selamat mengstripwash CD :)

Bagaimana nak prewash cloth diaper?

Salam semua :)

Terima kasih kerana membeli cloth diaper untuk si comel anda dari kami. Tahniah kerana anda telah memilih untuk menggunakan cloth diaper yang nyata lebih jimat, comel dan mesra alam. Pada yang telah menerima cloth diaper yang baru dibeli daripada kami, pastinya anda sudah tidak sabar untuk menggunakannya pada anak anda.

Sebelum anda menggunakan cloth diaper tersebut, Setiap cloth diaper yang baru dibeli perlu di pre wash terlebih dahulu sebelum digunakan.

Prewash diaper

Apakah prewash?

Prewash adalah pra-basuhan cloth diaper yang baru sblm cloth diaper itu dipakaikan pada si manja anda. Ini bermakna Cloth diaper yang baru dibeli perlu diprewash terlebih dahulu sebelum boleh digunakan.

Mengapa cloth diaper ini perlu di prewash?

1.Tujuan pembersihan: untuk membersihkan cloth diaper (CD) daripada sisa-sisa pembuatan fabrik dan juga ketika proses pengilangan CD itu. CD dibuat daripada material baru, jadi rasionalnya mmg perlu dibasuh dahulu sblm digunakan.

2. Tujuan penyerapan: bagi membolehkan CD anda menyerap dengan lebih baik. Semakin kerap CD dibasuh, semakin bagus kadar serapannya.

3. Supaya mendapat bentuk dan saiz sebenar CD itu (to fit-snugly on baby). Utk itu CD perlu dibasuh dan dikeringkan beberapa kali (bagi sesetengah material, mgkin ada material yg mengecut (shrink) atau mengembang?). Biasanya pihak pengeluar telah mengambil kira hal ini semasa proses pembuatan CD :)

Berapa kali prewash?

Utk Cloth diaper yang menggunakan material microfiber yang mana kebanyakan jenama cloth diaper menggunakan material ini, (seperti pikapu, bumgenius freetime, bumgenius 4.0, charlie banana ) perlu diprewash 2 hingga 3 kali. Untuk serapan optimum, minimum adalah 3 kali prewash.

Bagi CD yang menggunakan material organic seperti itti bitti, Bumgenius elemental, insert bamboo/ insert hemp perlu diprewash 6-8 kali utk mendapatkan kadar serapan yg optimum. Begitu juga dgn material organic cotton (seperti soaker grobaby/ grovia) minimum 6 kali prewash.

Untuk hemp dan bamboo (dan mungkin material organik yg lain spt organic cotton) Sila prewash hemp dan bamboo berasingan daripada CD lain. Ini bermakna asingkan CD/ insert dari material hemp dan bamboo semasa prewash (jgn campur sekali) bersama material microfiber.

Mengapa perlu diasingkan? ini kerana Organic material mempunyai lebihan minyak (natural oil) dari aktiviti pengilangan. maka, untuk lebih baik lagi, material organic ini boleh di pre wash dengan menggunakan air panas/suam (<60 degree)

Bagaimana yg dikatakan prewash?

Basuh,
Jemur (hingga kering) dan basuh semula.
Ulang sebanyak 3x (atau sehingga serapan ok). ​
Bagaiman pula caranya?

Prewash boleh menggunakan basuhan tangan dan juga basuhan mesin. Untuk kuantiti yang sedikit (1-3 pcs), basuhan tangan lebih ekonomi kerana kedua -duanya menggunakan kaedah yang sama!

Basuhan pertama menguunakan sedikit sabun yang mesra cloth diaper. Boleh rujuk senarainya di sini. Basuhan ke 2 dan ke 3, tidak memerlukan sabun. Utk prewash basuhan pertama boleh juga gunakan air panas (suam).

Cadangan prewash?

Adakah semua bahagian CD (insert/ soaker/ shell/ cover/ pocket pant) perlu diprewash?

Ya, terutamanya insert/ soaker perlu diprewash utk meningkatkan kadar serapan. Sebaik-baiknya prewash insert/ soaker mengikut jenis material atau mengikut aturan/ cadangan pihak pengeluar.

Shell/ cover CD (utk jenis AI2) boleh diprewash 2 kali sahaja.

Training pants boleh di pre wash sebanyak kali untuk penyerapan optimum (supaya inner dpt menyerap basahan dgn baik).

Bagaimana pula dgn CD preloved?

CD preloved tidak perlu diprewash (boleh terus digunakan jika disimpan dalam keadaan yg baik dan tidak terlalu lama tersimpan). Kalau nak basuh jugak, cukup la sekali. Itulah kelebihan CD preloved ni.

Sekian sahaja dulu. Terima kasih kerana menjadi pelanggan kami :)

Happy cloth diapering!

Mami Na

List of cloth diaper detergent

Antara masalah ibu yang memakaikan cloth diaper pada anak mereka adalah memilih sabun basuhan yang sesuai. Sabun yang sesuai amat penting bagi memastikan jangka hayat cloth diaper dapat dipelihara, cloth diaper dapat menyerap dengan baik dan seterusnya tidak menjejaskan kesihatan kulit anak kita.

Apakah detergent yang sesuai untuk basuh cloth diaper

Antara 4 syarat utama dalam pemilihan sabun basuhan yang sesuai adalah, sabun tersebut :

  1. Tidak mengandungi peluntur
  2. Tidak mengandungi pewangi
  3. Tidak mengandungi Enzim
  4. Tidak mengandungi pelembut

ish macam mana nak cari sabun basuhan yang menepati syarat-syarat ni? hehehe.. di bawah adalah senarai sabun basuhan yang sesuai untuk cloth diaper dan boleh di dapati di Malaysia.

Detergents that is formulated for cloth diaper or best use for cloth diaper

(Available locally in Malaysia)

Autumnz – Baby Safe Laundry Detergent
Rockin’ Green Detergent

rockin green detergent

Charlie’s Soap (powder)
Pureen HAD (powder)
Pureen HAD (liquid)

Pureen HAD

Pureen HAD

Tiny Bubbles Detergent
LunaCare Detergent
Nellie’s Laundry Soda
Mountain Green
BumGenius Diaper Detergent – www.SentuhanBayu.biz
Detergents that is formulated for cloth diaper or best use for cloth diaper
(Currently NOT available locally in Malaysia yet)
Crunchy Clean
Country Save
Bio-Vert (with no perfume)
Alltitude
Bi-O-Kleen Laundry Powder
Charlie’s Soap (liquid)
Dropps Baby
Nature Clean
Vaska
Other detergents that is NOT formulated for cloth diaper BUT is said to be safe for cloth diaper
(Have been tried/ tested by others)
BabyOrganix Kids Wear Liquid Cleanser
Might Detergent
Fab
Trojan
Kuat Harimau
Cosway Ecomax – for cp and cd
Shaklee Basic H
Others that is NOT a detergent BUT can be use to wash cloth diaper
(Note : Might not be as effective as the other detergent though)
Soap Nut
Laundry Ball
Detergents that is not suppose to use for cloth diaper
(And yet there is still people using it to wash cloth diaper)
Pureen Kiddiwash
Pureen ABD
Cosway Kiddiewash
Kao Attack
Nappikleen
Top Detergent
Dynamo
** Note: Cosway Kiddiewash has been moved to non-cloth diaper friendly category (on 18/5/2014) because it contains softening agent, optical brightener and solar bleaching catalyst.

Generally all the basic detergent can be use so long the detergent is free from additives like
– Softener
– Enyzme
– Bleach/ Whitener
– Anti-bacterial properties
– Oils