Apabila cloth diaper bocor – Part 1

bamboo fabrics

Apabila cloth diaper bocor : Inserts

Insert/soaker adalah kunci kepada kebanyakan masalah semasa menggunakan cloth diaper. Ia menjadi punca utama di mana cloth diaper yang digunakan sering sahaja bocor.

Banyak faktor yang menyumbang pada kebocoran seperti jenis insert, saiz insert, ketebalan dan quality fabric dan juga lifespan insert. Sebelum tu mari kita lihat insert apa yang mudah didapati di malaysia.

Insert/soaker/ doubler (apa sahaja nama) adalah digunakan untuk menyerap urin. Setiap jenis insert berfungsi dengan baik dalam menyerap urin pada situasi yang berbeza. sebagai contoh, hemp/bamboo adalah sangat bagus untuk penggunaan di waktu malam. namun begitu ia tidak boleh menyerap urin dengan cepat. Ia mengambil sedikit masa untuk menyerap semua urin.

bbums - night booster

Lain pula ceritanya dengan microfiber, ia menyerap dengan pantas namun ia tidak menyimpan (hold) liquid dengan banyak berbanding organic material seperti hemp/bamboo.

Untuk mendapatkan kedua-dua manfaat dari material ini, biasanya kita akan menggunakan microfiber dan bamboo secara kombinasi. Biasanya susunan microfiber di bahagian atas dan bamboo diletakkan di bahagian bawah.

Jika kita menggunakan kesemuanya organic material bersama pocket cover, pastinya kita akan mendapat size diaper yang lebih trim dan serapan yang lebih baik.

Selain jenis material yang digunakan, saiz insert yang digunakan juga harus di pertimbangkan. Jika saiz yang digunakan terlalu kecil dan nipis, mungkin serapan yang tidak mencukupi boleh menyebabkan leak.

Jika saiz insert yang digunakan terlalu lebar, ia boleh menekan leg elastic sekitar peha. Urin akan mengalir dan  gap /ruang diantara gusset dan peha boleh menyebabkan leak.

Untuk bayi lelaki insert boleh tebalkan sedikit di bahagian hadapan, manaka baby girl pula boleh ditebalkan di bahagian belakang diaper. Jika bayi kita adalah tummy sleeper/tidur meniarap, tebalkan bahagian hadapan untuk serapan yang lebih baik.

Life span insert perlu diambil kira dan memberi banyak perbezaan pada serapan insert. serapan microfiber akan mula berkurangan selepas setahun. Ia akan mula menyebabkan compression leak dan mengeras. Untuk mengatasi masalah ini, microfiber insert boleh direndam semalaman bersama Rockin’ Green Detergent. ia mampu mengembalikan serapan dan kegebuan insert.

Microfiber insert juga tidaklah terlalu mahal, ia boleh dibeli baru sekitar rm8/pcs.

Untuk material organic seperti bamboo/hemp dan organic cotton, ia akan lebih menyerap bila ia semakin lama digunakan. namun begitu material organic agak delicate dan perlu dijaga dengan baik untuk mendapat manfaat yang maksimum.

boleh rujuk dalam langkah menjaga bamboo material di sini.

Pada yang membeli cloth diaper secara preloved, atau menggunakan cloth diaper dari baby sebelumnya, upgrade sahaja insert yang digunakan. anda mungkin boleh membeli bamboo insert / bamboo prefold yang baru.

Bamboo prefold 500gsm dengan ketebalan 6 layer (folded) mampu menyerap urin dengan baik untuk penggunaan di waktu malam. ia sesuai dipakai bersama Diaper cover, AI2 cover  juga pocket cover.

image

 

10 sebab untuk menggunakan cloth diaper

10 sebab mengapa menggunakan cloth diaper

Teringin nak cuba cloth diaper? berikut adalah diantara sebab sebab untuk menjebakkan diri di dalam dunia cloth diapering!

  1. Go green. One of the first reasons that comes to mind for many is the sustainability of cloth diapers. You can eliminate a lot of waste by ditching disposables.
  2. Menjimatkan!. In the same token, natural resources aren’t the only area you’ll waste less – you’ll also save a lot of money, too! Starting a stash is an initial investment, but it’s one that pays for itself rather quickly.
  3. Let’s face it… they’re cute! Cloth diapers come in all kinds of colors, styles, and patterns that are so much more adorable than disposable diapers.
  4. More comfortable for baby. pastinya pilihan yang lebih selesa! jika diberi pilihan, pastinya kita memilih kain daripada kertas untuk diletakkan pada kulit bayi kita yang lembut dan sensitif!
  5. Reduce toxins. Kebanyakan lampin pakai buang mengandungi bahan kimia yang tidak baik untuk kulit bayi. The main culprit is sodium polyacrylate, the absorbent gel used in disposables which is linked to toxic shock syndrome. Other synthetic ingredients in disposable diapers are linked to hormonal imbalance, skin rashes, allergies and cancer.
  6. Lebih banyak pilihan. Babies come in all shapes and sizes – diapers should too! Cloth diapering gives you a lot more options for finding a good fit for your unique little one.
  7. Never run out of diapers! Anda tak akan panik apabila kehabisan lampin pakai buang di rumah. tiba-tiba tengah malam perlu ke pasaraya semata mata mencari disposable diapers! Jika kita menggunakan cloth diaper, stock sentiasa ada di rumah, no problem!
  8. Lebih cepat potty train. Yes, bayi yang memakai cloth diaper akan cepat berasa di bahagian wet zone dan pastinya cepat memberi signal untuk ke tandas!
  9. Less diaper rash. Ramai yang mengatakan bahawasanya bayi comel mereka kurang mendapat diaper rash setelah menggunakan cloth diaper.
  10. It’s just plain fun! yeah!! shopping cloth diaper and receive fluffy mail yang cute cute is so much fun dan addicting! 🙂

Apa juga sebabnya, cloth diapering adalah sentiasa pilihan yang lebih baik pada kesihatan, kewangan dan pastinya kepada persekitaran? Bagaimana dengan anda? share with us 🙂

apa itu detergent build up pada cloth diaper?

Apa itu Detergent Residue/Detergent build up?
apa itu detergent build up
 
Detergent residue/build up terjadi apabila lebihan sabun ini melekat pada permukaan cloth diaper dan menyebabkan cloth diaper menjadi kurang menyerap dan akhirnya boleh menyebabkan kebocoran.
Macam mana nak tahu/kenal detergent build up?
  1. Jika kita letakkan air di permukaan cd/fleece, ia akan membentuk bulatan/beading.. macam manik tu.bulat elok je.
  2. Cloth diaper juga tidak berbau bersih
  3. Fabric kekuningan atau luntur warnanya
Apa yang menyebabkan Detergent Residue/Detergent build up?
 
Biasanya ia tidak boleh terjadi dalam sehari. proses ini mengambil masa untuk terjadi. so, jika tersalah guna detergent sekali, janganlah panik, bilas semula 2-3 kali.
Apa yang menyebabkan build up?:
  1. Menggunakan terlalu banyak detergent
  2. Penggunaan air yang terlalu sedikit semasa membilas.
  3. Penggunaan detergent yang tidak sesuai
Bagaimana nak elak dari Detergent Residue?
1. Bilas dengan air yang mencukupi. Jangan terlalu banyak juga jangan terlampau sedikit.
 
Jika detergent yang kita guna mengeluarkan buih yang banyak, pastikan perbanyakkan cycle bilasan sehingga air bilasan terakhir tidak berbuih/ berkeladak.
 
2. Gunakan detergent yang sesuai dengan material yang kita guna dan laundry rutin kita seharian.
Stripping Cloth Diapers yang build up?
 
Jika stripping disebabkan oleh detergent build up, tidaklah serumit mana. Cuma bilas sahaja dengan hot water beberapa kali
 
Pastikan guna air yang banyak semasa stripping ini supaya detergent yang berlebihan ini betul betul disingkirkan.
 
Cloth Diapering is fun and easy when you do with knowledge.
 
Happy cloth diapering!
Mami Na

Preparing New Cloth Diapers – Apa yang anda perlu tahu setelah membeli cloth diaper

Prepping cloth diaper /Prewash cloth diaper adalah step pertama yang sangat mudah dilakukan dan sangat penting. Step ini memastikan kita menggunakan cloth diaper yang telah benar benar bersedia untuk berkhidmat! Pastikan jangan miss step ini selepas membeli cloth diaper. Maklum la, mestilah exited kan :).

mengapa perlu prepping cloth diaper

Bagaimana nak prepping cloth diaper yang baru?

Sepertimana kita perlu membasuh dahulu baju atau pakaian kita yang baru dibeli sebelum dipakai, begitulah juga pada cloth diaper! :). Namun begitu, untuk cloth diaper, beberapa perkara perlu diberi perhatian terutamanya yang melibatkan organic material seperti

  • organic cotton
  • hemp
  • bamboo

Untuk prepping/ prewash material organic ini, kita perlu membasuh bersama air panas (40-60 degree) untuk menyingkirkan natural oils dari fabric dan ia boleh menyerap dengan lebih baik!

So, se exited manapun anda menerima fluffy mail / diaper baru anda, pastikan prepping dilakukan dengan betul. prepping untuk natural fiber ini perlu dilakukan sekurang-kurang 3-6 kali.

Prepping Your Cloth Diapers

Semua cloth diaper perlu dibasuh sekurang kurang sekali bagi memastikan ia benar benar bersih dari sebarang kekotoran, sisa pengilangan atau apa sahaja bendasing yang boleh melekat pada fabric.

Pastikan detergent yang digunakan adalah sesuai digunakan pada cloth diaper! Boleh rujuk list detergent di sini 

Apakah detergent yang sesuai untuk basuh cloth diaper

Used Cloth Diapers/Preloved cloth diaper

Jika membeli cloth diaper pre loved/used cloth diaper, adalah satu bonus apabila kita tidak perlulah teruk – teruk untuk prepping cloth diaper tersebut. Biasanya preloved cloth diaper yang telah digunakan dah sedia gebu dan menyerap dengan kadar yang optimum!

Apapun, pastikan kita membasuh semula cloth diaper tersebut sekurang-kurangnya sekali atas faktor kebersihan.

Unless kita telah yakin dengan bagaimana preloved diaper dikendalikan oleh previous owner, kita boleh consider untuk stripping preloved cloth diaper sebelum digunakan :

hanya basuh seperti biasa dengan detergent dan bilas beberapali kali dengan hot water sahaja. simple!

New Cloth Diapers

The steps for preparing your new cloth diapers depends on what material your diapers are made of. Natural fabrics require more preparation than synthetics, so it’s best to wash them separately for at least the first wash.

Mengapa perlu dibasuh secara berasingan?

Natural fabric kebiasaannya mengadungi natural oils dari sisa pengilangan yang hanya akan hilang selepas beberapa kali basuhan. Laundry Detergent akan membantu proses penyingkiran minyak dan kekotoran dari fabric.

Sintetik material pula seperti microfiber dan microfleece akan, memerangkap lebihan minyak ini dan melekat dengan kuat. Akhirnya ia akan membentuk lapisan yang akan mengganggu penyerapan dan fungsi material tersebut dan material lain. Itulah diantara sebab 2 material ini perlu diasingkan semasa basuhan pertama. Basuhan rutin biasa, basuh sahaja mereka bersama sama 🙂

Fabric Sintetik

Synthetic Fabrics (PUL, TPU, microfiber and fleece) tidak memerlukan special treatment sangat sebelum digunakan. Cukup sekadar sekali basuhan sebelum digunakan. Pastikan baca label dan ikut saranan dari pengilang.

shell/Diaper cover/pocket cover boleh juga dibasuh bersama cloth diaper yang telah digunakan/ diprepping. So lebih ekonomi dari segi masa dan penggunaan tenaga.

Jika membasuh diaper with applix closure/ hook and loop, pastikan  ia telah dilekat dengan baik pada laundry tab. Jika tidak, ia mudah melekat diantara satu sama lain dan/atau melekat pada fabric lain.

laundry-tab-inst_vert

Natural Fabrics

Jika kita menggunakan pocket diaper/AI2 yang menggunakan natural fabric, kita perlu asingkan dan basuh secara berasingan sekurang- kurangnya sekali. Cover, shell dan pocket cover biasanya diperbuat daripada PUL dan/atau Fleece, yang hanya perlu dibasuh sekali sahaja.

Dan Insert/Soaker yang diperbuat daripada natural fiber perlu dibasuh berasingan daripada cover atau material sintetik lain dan pastinya perlu dibasuh lebih dari sekali.

Prefolds, fitted diapers, and inserts made from natural fabrics all need to be washed separately for AT LEAST the first wash:

  • Hemp
  • Bamboo
  • Cotton

bamboo fabrics

Wash on Hot

Natural fabrics should be washed on hot with the recommended amount of cloth diaper detergent, and then dried. While bamboo may be ready earlier, hemp and unbleached, organic cotton can take as many as 8 washes to reach their full absorbency. That’s not to say you can’t use your diapers sooner, but be aware that they may not provide their best performance before then!

Machine Dry

Natural fabrics biasanya akan shrink/mengecut sedikit after few wash. kebiasaannya pengilang telah mengambil kira ini semasa mereka membuat cloth diaper. Kebiasannya WAHM akan prewash fabric yang digunakan manakala industri yang lebih besar tidak.

Oleh itu prepping cloth diaper banyak membantu untuk mendapat fitting yang betul dan kemas untuk bayi anda.

NOTE: Kalau perasan, semakin banyak kali digunakan, prefold/insert kita akan lebih gebu over time. makin lama pakai makin gebu. makin lama pakai, ia lebih menyerap. so pastikan step penting ini tidak tertinggal 🙂

And Repeat, 6 to 8 Times!

Mengapa perlu lebih dari 3 kali? Natural fabrics mengandungi natural oils dan  memerlukan basuhan yang kerap untuk mencapai penyerapan optimum!

***Bleached fabrics may not require as many pre-washes to become absorbent as unbleached fabrics.

Bagaimana nak tahu Cloth diaper dah prewash dengan cukup?

Tak ada cara lain untuk mengetahui cloth diaper yang kita prepping itu telah fully prepping or not. Pastinya, makin lama dipakai, cloth diaper akan lebih menyerap.

Makin lama dipakai ia akan menjadi lebih fluffy, masa tu kita tahu bahawasanya cloth diaper kita makin menyerap dengan baik!

Bagaimana cara kalau nak prewash 1-2 diaper sahaja?

Kadang -kadang kita hanya membeli 2-3 sahaja CD, dan rasa membazir sangat nak prepping. membazir air dan tenaga. So, back to basic, shell/cover boleh dicampur bersama basuhan rutin. hanya prepping insert/soaker with natural fabric sahaja secara berasingan.

Antara tips yang boleh dilakukan untuk membasuh 2-3 insert bamboo adalah :

  • Handwash – basuh tangan sahaja. rendam sebentar dengan air panas dan kemudian hanya gosok gosok insert sesama sendiri dan jemur. ulang step ini 3-6 kali.
  • Nak mudah lagi. Basuh sahaja bersama pakai bayi yang lain. yang penting kita basuh baju baby/normal cloth dengan menggunakan detergent yang sesuai untuk cloth diaper dan tidak menggunakan pelembut.  ish..mudah rupanya :). yang penting kreatif!

 

Cloth Diapering adalah sangat mudah sekiranya kita buat dengan passion with knowledge :). Untuk customer Bummia Kids yang membaca dan baru membeli cloth diaper dari kami, jangan lupa prepping ya and happy cloth diapering!

Cloth diapering bayi heavy wetter

Bagaimana ingin menggunakan cloth diaper pada bayi yang heavy wetter?

Bila anak dah heavy wetter, memang kadangkala akan rasa frust bila diaper yang digunakan asyik bocor sahaja. leak di sana sini. Memang akan rasa down sampai la jumpa overnight diaper yang benar benar sesuai untuk anak.

Dalam mencari overnight diaper, kita mesti berani mencuba dan mencari penyelesaian dalam pencarian night diaper yang sesuai. Jika berjaya menjumpai diaper yang sesuai, maka kita tidak lagi perlu :

  1. Bangun tengah tengah malam untuk menukar lampin
  2. Baju bayi dan juga cadar juga akan turut basah jika diaper yang digunakan bocor
  3. Jika menggunakan disposable, kita tidak perlu risau akan kulit bayi terdedah pada bahan kimia daripada lampin pakai buang untuk jangka masa yang lama.

Pada siang hari, kita akan menukar lampin sekitar 3-4 jam sekali bagi memastikan bayi kekal bersih dan tidak terperam lama bersama urin mereka. Juga bayi akan kekal selesa.

Namun pada waktu malam, bagi bayi yang tidur sepanjang malam, kita memerlukan diaper yang boleh menampung urin sepanjang malam sehingga 10 jam!

Jika cloth diaper yang kita gunakan di siang hari tidak dapat menampung overnight urin, maka tibalah masanya untuk kita mencuba, bereksperimen dan seterusnya mencari penyelesaian!

Overnight Cloth Diaper Options

Mencari penyelesaian untuk heavy wetter atau overnight diaper? Kita boleh membuat beberapa pilihan berikut! :

Add More Absorbency

Melainkan masalah cloth diaper yang tidak menyerap dengan baik disebabkan oleh cutting yang tidak sesuai/fit dan masalah ‘build up’, cloth diaper akan menyerap hinggalah penyerapnya (insert/soaker) tepu/penuh.

Ini bermaksud serapan sedia ada tidak mencukupi untuk menampung keperluan bayi. Maka, jika kita menambah daya serapan diaper yang digunakan, pastinya masalah kebocoran dapat diatasi.

Bagaimana untuk meningkatkan serapan insert/soaker?

bbums - night booster

Bloombums Night booster RM13/pcs

Cara yang paling mudah hanyalah dengan

  1. Tambah booster pada cloth diaper sistem yang digunakan. Jika pocket diaper, tambahkan booster untuk serapan yang lebih baik.Untuk langkah ini, pastikan diaper tidak menjadi terlalu bulky. Fitting yang tidak sesuai/terlalu bulky juga boleh menyebabkan kebocoran.
  2. Upgrade material yang digunakan sebagai penyerap(insert/soaker). Jika kita menggunakan microfiber sahaja di siang hari, untuk heavy wetter/overnight, kita mungkin perlu menukar insert kepada organic cotton atau bamboo. Dua material ini menyerap lebih baik daripada microfiber.

bamboo fabrics

*** Microfiber adalah material yang sangat pantas menyerap tetapi ia tidak boleh menyimpan/hold urin sebaik material seperti cotton, bamboo atau hemp.

Jika ingin menambah beberapa lapis insert/booster pada sistem diaper yang digunakan, pastikan saiz di laras 1 level lebih besar dari biasa untuk mengelakkan fitting yang tidak kemas terutama sekali di bahagian leg gusset.

Double up a Prefold

Prefold cloth diapers adalah sistem yang sangat popular dan berpatutan. menambah beberapa layer cotton pada zon serapan diaper dapat membantu penyerapan yang lebih berkuasa.

Jika anda sedia ada pengguna prefold tegar, anda boleh meningkatkan serapan prefold tersebut dengan meletakkan prefold yang bersaiz lebih kecil di bahagian wet zone. Booster juga boleh ditambah di tengah-tengah lipatan prefold untuk serapan yang lebih baik tanpa menyebabkan overnight diaper kelihatan bulky.

Memandangkan prefold tidak kalis air, pastikan prefold dipakai bersama diaper cover yang sesuai.

prefolds

Try a Fitted Diaper

Jika ada budget lebih, boleh cuba hemp/bamboo fitted diapers. Fitted diapers kebiasaannya dibuat dari material yang sangat tinggi serapannya dan digunakan untuk penggunaan waktu malam dan heavy wetter baby. Baby beehinds night fitted mempunyai serapan yang baik.

Baby beehinds night diaper terdiri daripada 23  lapisan bamboo..oh woww..

bbh night diaper

Add a Stay-Dry Liner

Cuba untuk memberi keselesaan kepada bayi sepanjang malam tanpa menukar diaper? Ada bayi yang akan resah apabila mereka terasa basah. Penyelesaian yang baik adalah menggunakan stay dry diaper liner. Ini akan memberi keselesaan dan rasa kering pada kulit bayi.

flushable-liner-on-top

 

Back-Up Protection

Kalau penat menukar cadar dan menjemur tilam akibat kebocoran di waktu malam, apa kata kami sarankan anda menggunakan waterproof mattress protector. Lap sahaja untuk kotoran biasa. Boleh cuba lihat waterproof mattress protector by Bloom Protector ni. memang banyak sangat review yang positif berkenaan produk ini!

IMG_9636[1]

 

 

Sunbaby new prints for Julai 2016

Hi

This is new Sunbaby diaper prints for July :). we stock only size 2 sunbaby diaper which is can fit baby from 3-4 kg to up to 15kg

The Sunbaby One Size Diapers are one of the most adjustable one size cloth diapers on the market! Adjust the diapers to fit babies between 7-35 pounds and get a snug fit every time with the snap-adjusters in waist and leg.

Strong absorbent material with breathability keeps the skin dry and helps to prevent diaper rash. Our product absorbs urine fast and reduces the chances of developing bacteria from sleeping in a moist diaper.

OUTER LAYER
The outer layer is made of PUL which is waterproof and breathable. It can be washed and does not get deformed. No plastic cover is needed.

INNER LAYER
The Soft Micro Fleece inner layer pulls away moisture, keeping baby dry, comfortable and rash free.

INSERT
Insert is made of super absorbent microfiber. It is more absorbent than regular flannel and dries much faster.

POCKET
The patented pocket-style opening enables parents to customize the absorbency to fit each baby.

How do I use my Sunbaby One Size Cloth Diapers?

Put the insert in your diaper. Hold the insert in one hand and place inside the slot. Align the front edge of the insert with the top edge of the snap strip.

Using one hand to hold the front of the insert in place, stretch the diaper and smooth the insert flat as you pull your other hand out of the diaper.

We suggest changing as often as every 2-3 hours and adding more inserts to the pocket during nap and night time.

Adjust the diaper sizing by choosing the right snap setting on the front of the diaper. Your diaper arrives snapped down to the “large” setting; fully unsnap the front of the diaper. To use the “medium” setting, snap on the second row of snaps. To use the diaper on the “small” or “extra small” setting, snap on the bottom row of snaps.

 Airplane Animals Black Flower Black Star Blue Piranha Blue Whale Brown Flower Colorful Grid Fish Turtle Fruits Green Flower Green Triangle Gremlins Monsters Navy Stars Orange Fish Paint Rectangle Red Piranha Red Skull Robots Sea Creatures Sharks Small Triangle Tractor White fish Yellow Skull
Interested? you can place your order directly in our website www.bummiakids.com.my
or
whatsapp to :
016 217 8284 / 016 215 8284

6 cara melipat prefold dengan mudah!

Prefold diapers atau “prefolds” adalah antara perkara asas di dalam cloth diaper. Prefold terdiri daripada beberapa lapisan fabric (biasanya cotton) yang dijahit bersama. Prefold dibahagikan kepada 3 bahagian d mana bahagian paling tengah adalah wetting zone yang mana adalah bahagian yang mempunyai lapisan yang lebih daripada bahagian sisi kiri dan kanan prefold.

Sekiranya prefold adalah dinyatakn sebagai 4 x 8 x4, itu bermaksud, di bahagian tengan terdiri daripada lapan lapisan manakala di bahagian kiri dan kanan pula terdiri daripada 4 lapisan.

Prefold biasanya berbentuk segiempat tepat dan mempunyai perbezaan dari segi panjang dan lebar bergantung kepada saiz prefold tersebut. Walaupun prefold terdiri daripada pelbagai saiz, namun janganlah bimbang kerana seseorang bayi hanya memerlukan 2-3 saiz sepanjang mereka menggunakan cloth diaper.

Prefold adalah tidak kalis air dan ia perlu dipakai bersama cover/pocket cover.

670px-Fold-a-Prefold-Diaper-Step-3

 

Tutorial : How To Fold A Prefold

1) The Newspaper Fold

kc-prefold-newspaper

2) The Bikini Twist

bikini-fold

3) Burrito fold

burrito-fold

4) Safari fold

safari-fold

 

5) The Jelly Roll Fold

jelly rolled fold

 

6) The Easyfold/Trifold/ Pad fold (Folding A prefold into A cover) 

pad-fold

 

** Side Notes :

1) Add extra layers – Of course dalam penggunaan cloth diaper, we always have to trial and adjust :).. untuk serapan tambahan, boleh add booster/doubler di tengah-tengah prefold atau  prefold insert/newborn prefold (letakkan newborn prefold di tengah lipatan prefold as a ‘booster’)

2) Put a stay-dry liner –  Since prefold adalah material organic dan tidak stay dry, boleh add stay dry liner like fleece untuk memberi rasa kering pada bayi dan juga memudahkan proses membasuh sekiranya terkena poo.

 

7 Perkara yang perlu anda tahu berkenaan ‘Bamboo Fabric’ pada cloth diaper

7 Big “NO” for Bamboo Fabric

bamboo-forest

Bamboo fabric adalah fabric yang sangat popular dalam penggunaannya pada cloth diaper sebagai penyerap atau lining. Namun begitu fabric ini juga sangat sensitif dan perlu di handle dengan baik bagi memastikan ia dapat digunakan untuk jangka masa yang lebih lama!

Adakah anda tahu, improper wash and care will shorten your diaper’s lifespan!

Washing & caring tips for bamboo diaper:

1. Elakkan dari menggosok dengan berus, wring/twist the fabric

Bamboo fiber akan mudah hilang ikatan fabric jika direndam terlalu lama. jangan menggosok dengan menggunakan berusterlalu kuat. Kalau perlu memerah bamboo fabric, janganlah terlalu kuat. It will lead to shortened life. Laundry net is recommended if you choose to machine wash your diaper.

2. Elakkan objek  tajam

Due of its water absorption, wet bamboo fabric increase its weight significantly. If it is hung on the nails, hooks and other sharp objects, it will cause some of the local fibers to fracture easily. Line or flat dry is highly recommended!

3. Elakkan suhu yang terlalu tinggi

Suhu maksimum bagi bamboo fabric adalah sekitar 60 degree C. Kami amat menyarankan menggunakan air pada suhu biasa atau suam , no hotter than warm (up to 40 degC). Jemur atau flat dry when possible. If you need to tumble dry, please do on low setting (only gentle and cool cycle).

4. Jangan rebus atau rendam bamboo fabric di dalam air yang mendidih. 

Berhenti dari merebus atau merendam bamboo fabric anda di dalam air yang mendidih. Proses ini boleh menyebabkan fabric bamboo yang fragile terurai dengan lebih cepat dan of course, jangka hayat bamboo fabric akan menjadi singkat!

5. Avoid high concentration of alkaline cleaning agent

Bamboo fiber adalah material yang fragile dan delicate. Ia perlu di uruskan dengan gentle dan tidak boleh bertahan dengan penggunaan detergent yang terlalu kuat. Most of the regular detergent in the market is too harsh on bamboo fabric and your baby delicate skin! So jika anda pengguna tegar any organic material seperti bamboo, amatlah disarankan untuk menggunakan detergent yang lembut dan tidak terlalu harsh seperti Rockin’ Green Detergent or any organic cleaning agent.

 

6. IMPORTANT: Elakkan penggunaan pelembut kain (softeners). Ia mengandungi bahan kimia yang akan mengubah struktur bamboo.

7. Jemur di bawah matahari adalah yang terbaik!

Machine drying is ok but don’t over do it! Over drying can result in damaged fabrics. So berpada pada dalam menggunakan dryer untuk bamboo fabric ya.

Bamboo fabric is delicate. Please take good care of your bamboo diapers. Always follow manufacturer’s washing instructions.

Waterproof mattress protector

Hello world. Alhamdulillah

IMG_9644[1]

New Arriving di Bummia Kids minggu ini adalah Mattress protector/lapik tilam yang waterproof/kalis air.

1.Waterproof keseluruhan bahagian?
Ia kalis air/waterproof sepenuhnya di bahagian atas. Di bahagian tepi tilam diperbuat daripada material yang elastik keseluruhannya bagi memberi fitting yang baik pada semua jenis ketebalan tilam.

2. Bagaimana rupa alas tilam ini?
kami sertakan gambar bersama. Ia adalah jenis ‘fitted’. so full coverage untuk tilam dan kemas.

IMG_9636[1]

3. Material yang digunakan panas tak?
Material yang kami gunakan untuk tilam ini tidak panas dan tak berbunyi ‘plastik’. nyaman dan selesa

4. Siapakah yang patut memiliki waterproof mattress protector ini?

  • Anak yang kencing tilam atau dalam proses potty train
  • Penjagaan orang yang sakit, atau orang tua
  • Anak yang tinggal di asrama
  • pemilik pemilik homestay yang nak memelihara tilam

5. Boleh dibasuh atau tidak?
Boleh dibasuh menggunakan sabun pakaian biasa yang boleh didapati di pasaran. Elakkan penggunaan peluntur.

6. Ada berapa saiz?
untuk alas tilam ini kami mempunyai 3 saiz yang dipakai secara meluas.

  • Super single 120 : RM79
  • Queen 160 : RM89
  • King 180 : RM99

7. Ada berapa pilihan warna?
kami ada 5 pilihan warna :
1. light grey
2. Red
3. Sage
4. Dark Blue
5. Midnight blue

IMG_9638[1]

Kos penghantaran :
Semenanjung Malaysia : RM6
Sabah/Sarawak : RM10

Untuk tempahan :
Whatsapp ke
016 217 8284 / 016 215 8284

Terima kasih kerana sudi membaca post yang panjang ini

Jenis bamboo yang digunakan pada cloth diaper

Ramai yang bertanya berkenaan material bamboo yang digunakan pada cloth diaper.. Peningkan..macam macam terminologi ada.. ada lebih dari 3 jenis material bamboo yang digunakan pada cloth diaper. Setiap jenis material bamboo pula dibezakan dengan campuran material serta berat fabric yang dikira dalam gsm… ish ish ish.. jangan pening dulu ok?

bamboo fabrics

first of all, mengapa la ramai yang suka material bamboo ni?

Mengapakah bamboo?

Bamboo fleece terutamanya dan beberapa jenis bamboo yang lain sangat popular dalam pembuatan cloth diaper ini adalah disebabkan keupayaannya dalam  menyerap dan memegang cecair dengan sangat baik! Selain itu material bamboo ni tidak la semahal zorb, lembut dan mudah didapati di dalam pasaran. Oleh kerana kemampuan yang begitu mengagumkan dalam menyerap liquid/cecair, material bamboo sering sekali digunakan sebagai insert, soaker dan juga fitted pada cloth diaper.

Selain itu, material bamboo ini breathable dan tak panas. Ada cooling effect dan memberi lebih keselesaan pada bayi walaupun basah.

OK, di Malaysia ada 3 jenis bamboo yang agak popular, mari kita lihat setiap satu ok?

bamboo fleece

Bamboo fleece – this is a knit fabric.

Ia banyak sekali digunakan sebagai lapisan teras pada insert, soaker dan juga fitted. Kebanyakan cloth diaper yang berprestasi tinggi/ night fitted diaper ini banyak menggunakan bamboo fleece sebagai material asas dalam penyerapan.

Dari segi fizikal pula, ia kelihatan seperti knit,ada lapisan yang flat dan juga lapisan yang sedikit berbulu. Banyak brand cloth diaper yang menggunakan bamboo fleece seperti Babybare, Bubblebubs, itti bitti

inner view-bubblebubs

Bamboo fleece juga sangat bagus untuk dijadikan booster/penyerap tambahan pada cloth diaper

 

bamboo terry

Bamboo terry – resembling a towel,

terry fabric menyerupai towel, so rupa dia sedikit berbulu. bamboo terry sedikit stretchy dan juga absorbent. Ia banyak digunakan sebagai lapisan luar pada true fitted atau sering juga dijadikan sebagai prefold. Dari segi ketahanan, bamboo terry lebih cepat terurai berbanding bamboo fleece.

Material ini banyak digunakan sebagai insert pada CD yang ekonomi memandangkan ia sedikit murah berbanding bamboo fleece.

bamboo velour

Bamboo velour – this is soft, knit fabric.

Bamboo velour adalah material bamboo yang sangat lembut bila dipegang. disebabkan ciri ini, ia sering dijadikan sebagai inner layer pada cloth diaper. Bamboo velour mempunyai permukaan yang agak licin  dan menyebabkan ia sukar dijahit.

so bamboo material mana yang jadi pilihan adalah sangat bergantung dengan tujuan. Jika anda mencari booster/insert yang memiliki serapan yang amat baik boleh la cuba night booster from bloombums, pasti tidak mengecewakan dan harga amat berpatutan!

bbums - night booster